VIJESTI

Ministarstvo za boračka pitanja s 2.500.000 KM rješava stambene potrebe boračke populacije

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo će do kraja ove godini izdvojiti 2.500.000 KM za rješavanje stambenih potreba pripadnika boračke populacije sa područja ovog kantona, i to kroz realizaciju različitih prava koja im omogućava Zakon o dopunskim pravima boraca/branitelja KS.

Po prvi put, riješit će se i svi zahtjevi koji su zadovoljili uslove iz Javnog poziva za dodjelu jednokratnih bespovratnih sredstava za rješavanje stambenih potreba, a ostali su nerealizovani u prethodnoj godini radi nedostatka budžetskih sredstava. U pitanju su 62 takva zahtjeva, koji će biti realizovani sredstvima od 409.000 KM.

U toku 2022. godine na isti Javni poziv za rješavanje stambenih potreba pristigla su ukupno 963 zahtjeva, i to za dodjelu građevinskog materijala, od čega su samo 243 ispunila propisane uslove. Dodjela građevinskog materija za ovaj broj zahtjeva spomenute populacije bit će osigurana novčanim sredstvima u iznosu od 1.680.000 KM.

Također, do kraja ove godine očekuje se da će pravo na izvođenje građevinskih radova i pružanje građevinskih usluga ostvariti 10 korisnika, koji su ispunili sve tražene uslove iz javnog poziva, za šta je obezbijeđeno ukupno 200.000 KM.

Iz Ministarstva informišu, kako je na Javni poziv za udruživanje sredstava za kupovinu stambene jedinice zaprimljeno 40 zahtjeva, od čega je 18 potpunih. Realizacija ovog javnog poziva je u toku, a u svrhu njegove implementacije Ministarstvo je planiralo 180.000 KM.

Svim ovim aktivnostima Ministarstvo za boračka pitanja KS pokazuje opredjeljenje i intenciju da se u narednim godinama ukinu dugogodišnje liste čekanja za realizaciju svih navedenih prava.

radiosarajevo.ba

Povezane objave

Back to top button