SVIJETVIJESTI

Ministarstvo zdravstva Gaze izdalo “posljednji” apel za opskrbu bolnica gorivom

Palestinsko Ministarstvo zdravstva u Pojasu Gaze uputilo je u srijedu rano ujutru “posljednji” apel zemljama širom svijeta da opskrbe bolnice u enklavi gorivom kako bi spasili živote ranjenih i drugih pacijenata.

– Posljednje upozorenje, preostalo je još nekoliko sati prije gašenja glavnih električnih generatora u medicinskom kompleksu Al-Shifa i Indonezijskoj bolnici – rekao je glasnogovornik Ministarstva zdravstva Ashraf al-Qudra.

Uputio je apel zemljama proizvođačima nafte da hitno djeluju.

– Šaljemo poziv u pomoć zemljama diljem svijeta kako bismo spasili 42 djece na aparatima za održavanje života u inkubatorima, 62 ranjenika i pacijenta na vještačkom disanju, 650 pacijenata sa zatajenjem bubrega, stotine operacija u operacijskim salama, te druge bolesnike i ranjenike – rekao je Al-Qudra.

Apelovao je i na “sve vlasnike benzinskih pumpi i građane koji imaju bilo kakvu količinu goriva ili znaju mjesto gdje ima goriva za opskrbu bolnica”.

Telefonske i internetske usluge u Pojasu Gaze ponovno su tokom noći potpuno prekinute, objavila je rano u srijedu palestinska telekomunikacijska kompanija Paltel.

– Žao nam je što moramo objaviti potpuni prekid svih komunikacija i internetskih usluga s Pojasom Gaze zbog ponovnog prekida međunarodnih ruta koje su prethodno bile ponovno povezane – stoji u kratkom saopćenju na X-u.

U nedjelju je firma objavila da su telekomunikacijske i internetske usluge postepeno obnovljene u Gazi.

Izraelska vojska proširila je svoje zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod zračnim napadima Izraela od 7. oktobra.

U izraelskim napadima u Gazi ubijeno je 8.525 Palestinaca, saopćilo je u utorak Ministarstvo zdravstva u blokiranoj enklavi.

“Među žrtvama je 3.542 djece i 2.187 žena, dok su povrijeđene 21.543 osobe”, istakao je Al-Qudra.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je sve glasnije pozive međunarodne zajednice na prekid vatre, rekavši da bi to bila “predaja” Hamasu.

Izraelska blokada također je odsjekla Pojas Gaze od opskrbe gorivom, strujom i vodom.

Smanjene isporuke pomoći ne mogu zadovoljiti potrebe više od 2 miliona stanovnika.

Anadolija

Povezane objave

Back to top button