Ministarstvo zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo KS obezbijedili 8.000 antigen testova

Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i Zavod za javno zdravstvo KS obezbijedili su 8.000 antigen testova za testiranje.

Oni će biti na raspolaganju građanima u toku dana na svim lokalitetima JU Domovi zdravlja KS, kako bi se mogli testirati, u skladu sa izdatim preporukama o testiranju Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

U narednih nekoliko dana planirano da i Zavod zdravstvenog osiguranja KS, u saradnji sa UNDP-om, nabavi dodatan broj ovih testova. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ima kapacitet obrade 1.000 uzoraka dnevno za PCR testiranje, a što je u prethodnim danima zbog povećanog broja uzetih uzoraka napravilo zastoj u ovom procesu, pa su građani duže čekali na rezultate ovih testova.

Također, ZZJZ KS i Opća bolnica „Prim. Dr Abdulah Nakaš“ započet će uskoro testiranje i u svojim ustanovama.

Ministarstvo zdravstva KS se nada da će na ovaj način pronaći najbolje rješenje u procesu testiranja građana Kantona Sarajevo. Najavljuju i kako će nastaviti i sa promptnim djelovanjem na otklanjanju svih ostalih evidentiranih problema sa kojima se naši građani susreću, kako bi nesmetano ostvarili usluge zdravstvene zaštite.

Prethodni članakU Biznis centru održana prezentacija “Hub and Spoke modela”
Naredni članakTematska sjednica OV Ilijaš: Javna rasprava na Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama KS