Ministrica Hota-Muminović: Povratak učenika u školske klupe je prioritet

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo već uveliko obavlja pripreme za novu školsku godinu, saopćila je kantonalna pres-služba.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović ovim povodom je kazala:

“Iduće sedmice imat ćemo finalne konsultacije sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom saobraćaja. Potom u srijedu slijedi radno-konsultativni sastanak sa predstavnicima direktora, oba sindikata i Vijeća roditelja KS. Povratak učenika u školske klupe je prioritet i baziran je na preporukama UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije. Škole moraju biti otvorene, a zadnje se zatvaraju u slučaju da se epidemiološka situacija pogorša. Mi smo spremni za sve scenarije. Već imamo iskustvo u radu u uvjetima pandemije. To iskustvo pretočili smo u Priručnik za organizaciju i realizaciju nastave u uvjetima COVID-19 sa jasnim smjernicama kojima želimo olakšati nastavni proces”.

Ministrica je najavila za iduću sedmicu organizaciju panela za odgajatelje, nastavnike, stručne saradnike, direktorice i direktore.

“Odabrali smo niz aktuelnih tema, među kojima su ‘Digitalizacija nastavnog procesa’, ‘Uloga školskog menadžmenta u kriznim situacijama’, ‘Zaštita i unapređenje mentalnog zdravlja djece/učenika i nastavnika’ i druge”, precizirala je ministrica Hota-Muminović.

Također je istakla kako će mobilni timovi za podršku inkluzivnom obrazovanju, kao i asistenti u nastavi biti na raspolaganju od prvog dana nove školske godine.

Prethodni članakOdržana tradicionalna Šehidska dova u Solunu
Naredni članakNa današnji dan počinjen jedan od najmonstruoznijih zločina u BiH