Povodom početka radova na rekonstrukciji Područne škole u Dragoradima, ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Muminović-Hota, delegacija Općine Ilijaš na čelu sa načelnikom Akifom Fazlićem i pomoćnicom Sanjom Zagorac-Jozić posjetili su centralnu školu u Srednjem i pripadajuće područne škole Gajevi i Dragoradi.

Sredstva za ovaj projekat obezbjedilo je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS  u vrijednosti od 80 hiljada KM i Općina Ilijaš u vrijednosti 15 hiljada KM.

Sredstva su obezbijeđena u 2020. godini, ali je dobro što je škola bila uvrštena u projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ UNDP-a u BiH, tako da je u protekloj godini urađeno utopljavanje, zamijenjen krov, urađena termofasada, zamijenjena vanjska stolarija, a mi smo sačekali da vidimo radovi koji nisu obuhvaćeni u toj godini, da budu urađeni u ovoj godini. Radovi, koji su ugovoreni, obuhvataju unutarnje radove na sanaciji mokrih čvorova, sanaciji podnih površina u hodnicima, učionicma, detaljno krečenje površina, vanjsko uređenje-ograđivanje dvorišta, kao i uređenje pristupne staze, pojasnila je Sanja Zagorac-Jozić.

Dodaje da je ovo jedan od dugoročnih prioriteta Općine Ilijaš, koji se realizuje u posljednje tri godine, a to je stvaranje najboljih mogućih tehničkih i materijalnih uslova u područnim školama.

U sklopu tog projekta sanirane su područne škole u Bioči, Kamenici, Gajevima, otvaramo radove i u Dragoradima. Očekujemo da budu implementirana sredstva Vlade KS putem Razvojne banke za utopljavanje područnih škola u Ljubnićima, Malešićima, Lješevu, kao i Srednjoškolskog centra u Ilijašu. Vrijednost te investicije je više od pola miliona maraka, kazala je Zagorac-Jozić.

Ministrica Muminović-Hota izrazila je zadovoljstvo što će ovaj projekat obezbjediti kvalitetne uslove za odvijanje nastavnog procesa.

Drago nam je što ćemo kroz rekonstrukciju škole omogućiti kvalitetne uslove za odvijanje nastavnog procesa. Kvalitet života se mora mjeriti upravo u rubnim područjima KS. Uz ovakvo dobre prirodne uslove za zdrav život, moraju postojati i svi drugi infrastrukturni objekti, to je na zapadu dobar standard, dobra putna povezanost i mislim da zajedničkim snagama možemo raditi upravo na tome, na poboljšanju uvjeta života, navela je ministrica Muminović-Hota.

Direktorica Osnovne škole „Srednje“ Dženita Čehajić-Kulo upriličila je obilazak škole, te upoznala ministricu sa specifičnostima rada ove obrazovne ustanove, koja ima najveće školsko područje i tri područne škole Kamenicu, Gajeve i Dragoradi, te gdje djeca vozare i 20 kilometara autobusima do škole u Srednjem. Ministrica je imala priliku obići i kabinet geografije kod inovativnog nastavnika Mahira Mališevića, koji raspolaže sandbox sistemom.

-Cilj ove posjete bio je obilazak svih područnih škola i sagledavanje cjelokupne situacije našeg školskog područja i izuzetno smo sretni što smo imali priliku ugostiti ministricu, kazala je Čehajić-Kulo.

Za podršku projektima uručene su zahvalnice ministrici Hota i načelniku Fazliću. Posjeta je završena obilaskom škola u Gajevima i Dragoradima.

Share.

Comments are closed.