U emisiji Sportske minute danas smo ugostili trenera AK Ilijaš Mirzu Bektića zajedno sa članicama ovoga kluba Sarom Bektić, Merjemom Bulbul, Aminom Muslić i Emirom Trako. Atletski klub Ilijaš djeluje od 2007. godine. Pored trenera Mirze Bektića tu su još pomoćni treneri Zerina Salihović, Zikreta Jakupović i Haris Alić. Klub broj preko 50 članova, a sa svakog takmičenja vraćaju se sa osvojenim medaljama.

U emisiji sa Bektićem razgovarali smo o prednostima atletike, kako i na koji način se odvijaju treninzi, finasijama, ali i o planovima za naredni period.

Pored gimnastike i plivanja, atletika spada u bazične sportove. Djeca koja treniraju atletiku dvije, pet godina bez ikakvih problema su spremni fizički da treniraju neki drugi sport. Što se tiče disciplina, pokrivamo možda 80%, tu su sprintovi na 100 i 200m, 400m, 600m, 800m, 1500 metara, prepone, skok u dalj,skok u vis, bacanje kugle, bacanje koplja, te bacanje vortexa. U atletici je najteže naći trkače na duge pruge tri, pet ili 10 kilometara” kazao je.

Trening atletičara određen je kvalitetom i kvantitetom, odmorom i natjecateljskim iskustvom atletičara. S obzirom da atletika sama po sebi sadrži puno disciplina, o tome i ovisi kakav će biti trening prema pojedinoj disciplini. Trening se obično dijeli na vremenska razdoblja, zbog postizanja dobre fizičke kondicije i forme za natjecateljsko razdoblje te za usavršavanje tehnike.

Sezona je završena, te sada ide zimski period odnosno pripremni. Ulazimo u pripremni period za narednu sezonu. Krajem januara, početkom februara imat ćemo takmičenja u dvorani. Ovo je sad pripremni period gdje se obično radi na snazi, izdržljivosti, te skočnosti. Trening se sastoji od zagrijavanja, laganog razgibanja, obavezne vježbe skočnosti koja ja primjenjujem kako mi to zovemo sprinterske vježbe. Imamo uzraste od djece koji su treći razred osnove škole, do učenika četvrtog razreda srednje škole  i raspoređeni su po grupama” rekao je.

Atletika je jedna od temeljnih i najraširenijih sportskih grana koja obuhvata trkačke, bacačke i skakačke discipline. Zbog svoje sveobuhvatnosti naziva se kraljicom sportova.

“Atletika koristi sve grupe mišića.Od samog trčanja, položaja tijela i disanja. Iz atletike djeca mogu da odu u bilo koji sport. Spremna su fizički i atletika je sport koji pruža najveće koristi fizičkom stanju organizma” istakao je Bektić.

Atletski klub Ilijaš iz godine u godinu sa takmičenja se vraća sa osvojenim medaljama. Članovi kluba su veoma uspješni, te nas je zanimalo kako finansijski pokrivaju troškve, te ko ih podržava.

Glavni budžet je od Općine Ilijaš, tu je i sponzor BH Pošta. Ovim putem se zahvaljujem kako načelniku Akifu Fazliću, tako i BH Pošti koji su tu uz svako naše takmičenje” rekao je.

Što se tiče daljih planova, Bektić je rekao da imaju još tri takmičenja do kraja ove sezone.

“ U Zenici 28.oktobra održat će se Nestle finale, početkom novembra održat će se Kup Vogošća i eventualno ćemo ići na neku uličnu trku. Ovim  takmičenjima ćemo zaključiti uspješnu sezonu” istakao je.

U studiju su bile četiri članice AK Ilijaš te su govorile o svojim iskustvima sa takmičenja. Desetogodišnja Sara Bektić trenira atletiku već pet godina, gdje je išla na razna takmičenja i osvojila nekoliko medalja. Merjema Bulbul (13) trenira atletiku preko dvije godine, i kako je kazala već je osvojila devet medalja. Amina Muslić(14) je do sada osvojila 11 medalja na raznim takmičenja, a kako kaže zadnju je osvojila na Kupu grada Sarajeva, skok u dalj drugo mjesto.

Emira Trako (14) izdvojila je zadnje takmičenje iz Dubrovnika gdje je osvojila drugo mjesto na disciplini 600m.

Atletika je dobra radi vitalnosti, brzine i najprije zbog zdravlja” kazala je Trako.

Također, Bektić je kazao da uskoro trebaju početi radovi na izgradnji atletske staze na Gradskom stadionu Ilijaš. Ukoliko želite da trenirate atletiku i da budete član Atletskog kluba Ilijaš, to možete učiniti preko FB stranice. Na stranici ćete pronaći sadržaje sa takmičenja, kada se treninzi održavaju, ali i sve aktvnosti  AK Ilijaš. Članarina je 10 KM.

 

Share.

Comments are closed.