ILIJAŠVIJESTI

Mitropolit Hrizostom u Ilijašu

Na  Krstovdan – pretprazništvo velikog praznika Bogojavljenja, 18. januara 2018. godine, Njegovo Visokopreosveštenstvo Gospodin Hrizostom, mitropolit dabro-bosanski, posjetio je Ilijaš i služio svetu arhijerejsku liturgiju sv. Vasilija Velikog i osvetio prvu bogojavljensku vodicu. Bila je ovo prva posjeta Njegovog Visokopreosveštenstva g. Hrizostoma  Ilijašu, a što je bilo na veliku radost svih Ilijašana. Naime, zadnji put mitropolit dabro-bosanski posjetio je Ilijaš 2008. godine. Ovoj važnoj posjeti prisustvovao je i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, koji je izrazio dobrodošlicu Mitropolitu Hrizostomu i ostalim gostima. 

            Sa Visokopreosvećenim Mitropolitom sasluživali su: jeromonah Serafim Gligić, sabrat manastira Dobrunska Rijeka; protojerej Danilo Dangubić; jerej Darko Danilović, jerej Nemanja Lakić i đakon Budimir Gardović.

            U besjedi Visokopreosvećeni mitropolit je istakao: ”……….. mi smo danas u pretprazništvu velikog praznika Bogojavljenja, braćo i sestre, i evo molitveno i liturgijski pripremamo se da sutra, ako Bog da, proslavimo Sveto Bogojavljenje.  Gospod je Duhom Svetim ispunio sv. proroka Jovana da ide u Jordansku pustinju i da bude ”glas pustinje” i da  poput lava viče u pustinju ”pokajte se, jer se približi carstvo nebesko!!! …… popravite put Gospodu, i poravnite staze njegove”! (Mt.3, 2-3) Da! Baš tako! Narod koji je hiljadama godina čekao Spasitelja i Iskupitelja treba da Ga dočeka kor svoju duhovnu promjenu, kroz pokajanje.  Bog preko sv. proroka Jovana priprema sinove Izrailjeve da dočekaju Emanula, Spasitelja i Iskupitelja Svijeta! Kao nekada njih – sinove Izrailjeve  tako i danas nas sv. Jovan podsjeća i poziva da se pokajemo, da se promjenimo, da pripremimo puteve i staze kojima će sam Bog doći k nama i posjetiti nas!  Danas, braćo i sestre, blagodaću  Duha Svetoga osvećujemo vodu i prirode voda kojima će se upravo osvetiti i blagosloviti čitav svijet, čitava Vaseljena.  Gospod je došao na rijeku Jordan u kom su se sinovi Izrailjevi krštavali radi oproštenja grijehova, a gle, Gospod – Jagnje božije koje uzima grijehe svijeta na sebe dolazi na Jordan da On  sam osveti vode rijeke Jordana i prirode voda, da blagoslovi čitav svijet.  Taj blagoslov Bog je dao nama sveštenstvu i Crkvi njegovoj kao naslijeđu svome da blagosiljamo i osvećujemo tvorevinu božiju kao što je na početku dao praocu Adamu”, saopćeno je iz Informativne službe Mitropolije dabro-bosanske.

Povezane objave

Back to top button