BIH

Mjesec borbe protiv ovisnosti 

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se od 15. novembra do 15. decembar.

Ovisnost može biti psihološka (duševna) i fiziološka (tjelesna), a odnosi se na neprilagođeno ponašanje vezano uz upotrebu ilegalnih droga (ili drugih psihoaktivnih tvari, npr. alkohola te sedativa), pušenje, kockanje, ovisnost o internetu, a koje dovodi do oštećenja organizma ili subjektivnih problema (problema u obitelji, školi, na poslu, s policijom…).

Svake godine u navedenom razdoblju obilježavanje se provodi s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, osobito droga te se time nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice. Prema rezultatima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima.

Ne smijemo zaboraviti rastuću problematiku „bihevioralnih“ ovisnosti kojima su uvjeti pandemije stvorili plodno tlo. „Infodemija“ i ovisnost o Internetu (prvenstveno o društvenim mrežama), računalnim igrama i virtualnom svijetu, on-line kupovini, te on-line klađenju predstavljaju rastuću problematiku koja zahvaća pretežito adolescente i mlade ljude. Osim psihičkog, navedena ponašanja za posljedicu imaju i pogoršanje tjelesnog zdravlja, s obzirom da podrazumijevaju smanjenu fizičku aktivnost, poremećen dnevni bioritam uz neredovitu prehranu itd. (što opet vodi ka porastu kardiovaskularnog rizika, pretilosti i dijabetesu).

Iz svega možemo zaključiti da tema borbe protiv bolesti ovisnosti ima svoju veliku težinu i u ovim vremenima (kada se resursi i kadrovi u zdravstvenom sustavu preusmjeravaju na borbu protiv aktualne pandemije), koju ako zanemarimo, nakon „potresa“ pandemije možemo očekivati „tsunami“ javnozdravstvenih problema.

  • Gubitak kontrole – osoba ne može ne uzeti psihoaktivnu tvar – naprosto je “prisiljena” na uzimanje.
  • Želja – osoba svakodnevno osjeća potrebu za uzimanjem droge. – Ukoliko ne uzme drogu osjeća se nervozno, razdražljivo, napeto, ukratko-loše.
  • Negiranje problema i promijenjeno shvaćanje stvarnosti.

Stoga, umjesto da smo ovih dana usmjereni na ono što ne možemo, razmislimo o onome što možemo – čuvati i njegovati mentalno zdravlje od najranije životne dobi, jer prevencija bolesti ovisnosti je moguća i dobrih savjeta je mnogo – poslušajmo ih.

 

Povezane objave

Back to top button