Mladi ilijaški hafiz Arif Omanović: Hifz je ostvarena želja iz mektebskih dana

Prije nepunu godinu dana mladić iz Lješeva Arif Omanović postao je hafiz Kur'ana, čuvar Božije Knjige i Riječi, pridružio se društvu odabranih kojima su obećane najveće nagrade i džennetska dostignuća, a glavni motiv za to bila je ljubav prema Objavi, za koju je vezan od mektebskih dana.  Za učenje Kur'ana napamet, potrebna je ljubav, želja, ali i velik trud i odricanje. Za Kur'an se može kazati da je najčitanija, najtumačenija, najpamćenija knjiga na svijetu. Danas milioni hafiza, muškaraca i žena, znaju Kur'an napamet a prvi hafiz bio je poslanik Muhammed a.s.  Hafizi Kur’ana bit će prvaci među stanovnicima Dženneta. Kur’an se na prostorima Bosne i Hercegovine uči napamet već više od 500 godina.

U Ramazanskom programu Radio Ilijaša hafiz Omanović prisjeća se svog puta do ostvarenja ovog cilja:

Želja za učenjem hifza pojavila se još u mektebsko vrijeme, kada sam kao učenik osnovne škole pohađao i mektebsku nastavu, uvijek sam bio vezan za Kur'an i dosta pamtio, ali tada nije bilo ozbiljnije prilike. Tek sa dolaskom u Gazi Husrev-begovu medresu, dolazi do ozbiljnijeg pristupa i sistematskog učenja  kroz  Sekciju za hifz, a u četvrtom razredu medrese baš aktivno i ozbiljno sam počeo sa učenjem, kaže hafiz Omanović koji je medresu završio 2014. godine odličnim uspjehom.

Pored studija Informacionih tehnologija, bio je angažovan  na poslovima noćnog odgajatelja u Gazi Husrev-begovoj medresi. U Gazi Husrev-begovoj džamiji obavlja dužnost reisu-l-mesebbiha, ili predvodnika učenja zikra i tesbiha.

Hifz je učio pred muhaffizom hfz. dr. Mensur-ef. Malkićem, direktorom GHB medrese, koji je kao muhaffiz izveo do sada više od trideset hafiza.

Ja sam imao neizmjernu sreću da mi muhaffiz bude Mensur Malkić, sa ogromnim iskustvom i uspjehom u podučavanju drugih i bio mi je velika motivacija i podrška u cijelom tom putu. Na našim prostorima najčešće se koristi metoda učenja „po krugovima“,  po kojoj sam ja učio  ili učenja redom. Što se više druži sa Kur'anom, više uči i ponavlja, proces postaje lakši,a to su i specifičnosti Kur'ana, kao mudžize i arapskog jezika koji su lahko pamtljivi i dolazi do bržeg usvajanja ajeta i bržeg pamćenja, tako da u dobroj kondiciji stranica se nauči i za pola sata.

Bilo je i kriznih trenutaka, gubljenja samopouzdanja, posebno kada se zadati rokovi ne stignu ispoštovati zbog nekih životnih okolnosti.

U tim teškim trenucima dolazi do izražaja uloga muhaffiza i porodice, njihove snage, oni  podstiču, bodre, sprečavaju šejtanov utjecaj i došaptavanja. Nakon krize ponovo se počinje i nastavlja bez prestanka.

U periodu od 12. do 26. juna 2019. godine polagao je hifz pred hafiskom komisijom Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini u sastavu: hafiz Ismet-ef. Spahić, predsjednik, hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, član i hafiz Haso-ef. Popara, a uspješno je položio učeći po dva džuza dnevno. Time je stekao časno zvanje Hafizu-l-Kur’ani-l-Kerimi.

Sam proces učenja hifza na jednu stranu,a polaganje pred Komisijom na sasvim drugu bih stavio. To je ogroman psihički, duševni, ali i fizički teret, svaka sekunda u tih 15 dana mora se posvetiti pripremi i ponavljanju za odbranu pred Komisijom . Osjećaj kada se hatma završi i Kur'an cijeli prouči je nevjerovatan, ogromno je uzbuđenje i sreća, spojeno s olakšanjem od prisutne neizvjesnosti, to mogu razumjeti samo oni koji su taj put prošli.

Hafiska dova je formalni čin, proslave dostignuća kada radost dijeli sa porodicom, prijateljima, rodbinom i svima koji su bili podrška u toj časnoj misiji sticanja uzvišenog  z(v)nanja.

Ramazani svršenika medresa i nakon medrese ostaju slični, angažovani su kao imami teravija, učači mukabela, a ove godine svi vjernici žive u nadi i iščekivanju i pomalo tužni  što su privremeno odvojeni od džamije i džemata. Ipak, poručuje hafiz Omanović, treba iskoristiti slobodno vrijeme i što više se družiti sa Kur'anom jer to može biti samo dobro za nas. Poslanik Muhammed, s.a.v.s, je rekao: „Najbolji među vama su oni koji uče i proučavaju Kur'an, i druge njemu podučavaju.“

Hafiz nam  na kraju reče da postoje mnogi profesionalni planovi, projekti i ambicije, a da sve naše želje trebaju biti u okviru Allahovim granica jer „čovjek snuje, a Bog određuje“.

 

Prethodni članakNa području općine Ilijaš nema više oboljelih od Covida 19
Naredni članakPrije 75 godina poražen je fašizam u Evropi, iako borba protiv njega i danas traje