VIJESTI

MO i OSBiH realizuju let po Ugovoru ‘Otvoreno nebo’

Od danas do 8. septembra nad Bosnom i Hercegovinom će biti obavljen planirani posmatrački let u okviru Ugovora “Otvoreno nebo”.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH će, u saradnji s ministarstvima spoljnih poslova, komunikacija i transporta i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, iznad teritorije Bosne i Hercegovine realizovati posmatrački let s pripadnicima oružanih snaga Ujedinjenog Kralјevstva, Kanade, Češke i Švedske, u skladu sa odredbama međunarodnog ugovora “Otvoreno nebo”.

Građani se obavještavaju da se radi o najavlјenoj aktivnosti, a provešće se iznajmlјenim avionom vazdušnih snaga Savezne Republike Nјemačke.

Ugovor “Otvoreno nebo” predstavlјa jedan od bezbjednosnih aranžmana, koji zemlјama članicama omogućava snimanje teritorije zemlje iznad koje se obavlјa posmatrački let, s ciljem pribavlјanja podataka o vojnim snagama i njihovim aktivnostima.

Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina je pristupila ovom Ugovoru 2003. godine. Od tada, u saradnji sa ostalim članicama, aktivno učestvuje u realizaciji posmatračkih letova, kako iznad teritorije BiH tako i iznad teritorije ostalih zemalјa članica.

Izvor: BHRT

 

Povezane objave

Back to top button