Monodrama„BH STEND-DRP TRAGEDY“, novi komad prvaka drame Narodnog pozorišta u Sarajevu i jednog od naših najvećih glumaca Josipa Pejakovića, velikim aplauzom ispraćena je  sinoć nakon  izvođenja pred brojnom ilijaškom  publikom.

Za razliku od dosadašnjih predstava u kojima je govorio u ime drugih ljudi, u ovoj monodrami Josip Pejaković govori o sebi,  priča o svom muzičkom angažmanu u travničkoj grupi „Veziri“, nakon čega se posvetio glumi,  te u svom prepoznatljivom stilu komentariše našu svakodnevnicu prikazujući dio historije Bosne kroz kritički osvrt i komparaciju s periodom osmanske i austrougarske vladavine, kao i vremenom komunizma i današnje BiH.

Poslije predstave koja je prihvaćena uz velike aplauze i  ovacije,  Josip Pejaković   je za Radio Ilijaš kazao:“Ono što me raduje jesu ovacije koje smo večeras doživjeli, ovo govori da nije bitno mjesto i njegova veličina, bitna je bosanska duša koja je sve to znala prepoznati,  ljudi su predstavu prihvatili u jednom dahu. Ova predstava će ostati zapamćena po jedinstvu koje je ostvareno od početka do kraja. Večeras je poslato mnogo poruka u kojima će se svi naći. Krikom „Probudi se Huseine„ želim  animirati mlade ljude da razmišljaju  o sebi i prostoru u  kojem žive. Vrijeme koje je pred nama puno je  izazova i što bude više projekata kao što je moj  moći ćemo izaći na kraj s tim” 

Podsjećamo, bh. glumac Josip Pejaković proslavio se monodramama: “On meni nema Bosne”, “Oj živote” i “O, izbjeglice”. Igrao je zapažene uloge u televizijskim serijama i filmovima poput: “Osma ofanziva”, “Gluvi barut”, “Savršen krug” te mnogim drugima, a dobitnik je i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

 

Share.

Comments are closed.