Mreža mladih Ilijaš: Ljetni semestar počeo druženjem omladine svih ilijaških džemata

U nedjelju, 24.1.2021. Mreža mladih Ilijaš, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, održala je radni sastanak i druženje u džamiji u Podlugovima. Domaćini su bili članovi Mreže mladih Podlugovi i njihov imam Asmir ef. Salihović, koji je prisutne pozdravio i poručio da je jako bitno u životu imati ambiciju.

Druženje je organizovano s ciljem prezentacije aktivnosti u prošloj godini, prezentacije predstojećih projekata i općenito projekta Mreže mladih, kao i međusobno upoznavanje omladine.

Koordinator imam za općinu Ilijaš  Dženan ef. Mahmutović predstavio je projekat pomoći našim povratnicima na Sokocu kao i projekat Mreže mladih i pojasnio prisutnima na poštovanje reda i hijerarhije:

”Mi smo institucionalno vezani pa istu moramo i poštovati. Viši nivoi Mreže mladih osmišljavaju servise i programe koji služe za jačanje i osnaživanje nižih nivoa kako bi oni mogli razviti adekvatne servise i programe u svome džematu kroz koje bi došli do većine mladih u društvu. Niži nivoi su bliži većini mladih te mogu bolje primijetiti potrebe i izazove sa kojima se mladi susreću, iz tog razloga od izuzetne je važnosti da oni budu dobro osposobljeni i osnaženi kako bi mogli na adekvatan način odgovoriti toj ulozi. Koordinatori na nivou džemata planiraju i organizuju aktivnosti omladine u džematu, sa svojim džematskim imamom i u saradnji sa koordinatorom na nivou Medžlisa. 

Koordinatori na nivou medžlisa planiraju i organizuju aktivnosti sa koordinatorima nivoa džemata, sa svojim glavnim imamom, njegovim saradnicima i u saradnji sa koordinatorom na nivou muftijstva. Kao što vidite ovo je sistem vertikalne koordinacije koji omogućava protok informacija, planova i aktivnosti sa dna prema vrhu i obrnuto, a koji dozvoljava da se razvija i horizontalna kooperacija među različitim džematima, među različitim medžlisima i muftijstvima.”

Osim oficijelnog dijela druženje je imalo i edukativni sadržaj, jer se prisutnoj omladini obratio i hfz. Nijaz Aganhodžić, kojem je Mreža mladih Podlugovi uručila poklon.

“Hafiz nas je podržao u našem radu i poručio nam neke veoma važne poruke, da činimo dobročinstvo roditeljima jer su oni naš Džennet na dunjaluku, da uvijek imamo cilj i plan šta želimo u svom životu i da stvari koje radimo –  radimo najbolje što možemo, jer ćemo samo tako zaslužiti Allahovu dž.š. nagradu. Još jednom pozivamo sve koji čitaju članak da se jave kod džematskog imama i pristupe Mreži mladih”, poručili su iz Mreže mladih Ilijaš.

Prethodni članakAmila Spahić: Neopisiv je osjećaj pomagati i ne očekivati ništa zauzvrat
Naredni članakBh. poljoprivrednici upozorili na težak položaj