Dan bijelih traka je dan sjećanja na događaje od 31. maja 1992. na području općine Prijedor. Naime, na taj dan izdana je naredba od Kriznog štaba nasilno instalirane vlasti tadašnje općine Prijedor kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

”Ovaj dan je za nas od posebnog značaja jer danas svi treba da šutimo i odamo počast svim stradalim ovog kobnog događaja, a posebno djeci jer se i dan danas pruža otpor izgradnji spomenika. Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.Kultura sjećanja je čvor bez čijeg razrješenja mi ne možemo krenuti dalje. Ukoliko nismo spremni hladne glave razgovarati o tome, ukoliko se nismo spremni odmicati od nametnutih matrica, koje isključivo podrazumijevaju pogled iz nacionalnog i religijskog identiteta, čini mi se da nećemo daleko dogurati. Simboličnim vezivanjem traka i ispisivanjem poruka na improviziranim prozorima, a koje su prijedorski Bošnjaci i Hrvati  31. maja 1992. morali prekriti bijelim čaršafima, građani i udruženja godinama podsjećaju na stradanja, te ukazuju na diskriminaciju koja je mnoge Prijedorčane te 1992. godine odvela u smrt.” – kazala nam je Amina Gljiva, kapiten  i koordinatorica Mreže mladih Ilijaš.

Na terenu su danas bili koordinatori Hasija Dubičić, Muhamed Bilinović i Amina Džafo i prolaznicima u našem gradu dijelili bijele trake. Kažu da Ilijaš s ponosom biva sjedokom ovome činu i pruža podršku Prijedorčanima, već drugu godinu za redom, saopćeno je iz Mreže mladih Ilijaš.

Share.

Comments are closed.