SPORTVIJESTI

Muhamed Kadrić nakon angažmana u OK Herceg Novi: Najvažnije je konstantno raditi na sebi, učiti i usvajati novitete, te tako biti konkurentan na tržištu

Personalni kondicioni trener, profesor sporta i kineziolog Muhamed Kadrić odnedavno je član OK Herceg Novi, gdje će obavljati funkciju kondicionog trenera seniorske ekipe. Kadrić je primjer da snaga volje, posvećenost i upornost mogu preobraziti život iz temelja.

Sa njim smo razgovarali o počecima i dosadašnjim postignućima, trenerskoj karijeri, novom angažmanu u OK Herceg Novi, ali i očekivanjma u novom klubu, te ostalim planovima.

Ističe da je početak vezan sa matični klub OK Ilijaš, gdje je napravio svoje prve korake, gdje nakon toga prelazi u OK Bosna gdje ostaje šest godina. Iako je rano prekinuo igračku karijeru kaže da nije nezadovoljan onim što je postigao, ali da su učestale povrede zatvorile jedna i otvorila mnoga druga vrata. U dosadašnjoj trenerskoj karijeri spomenuo je da mu je čast i zadovoljstvo bilo raditi sa ženskom A reprezentacijom BiH.

„Početak karijere vezan je za matični klub Ilijaš, gdje sam napravio svoje prve odbojkaške korake, dobio prvi poziv u mladu kadetsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, bio član generacije koja je ispisala do sada nedostižne rezultate kada je riječ o sportu u Ilijašu.  Nedugo zatim prešao sam u sarajevsku Bosnu što mi je bio korak naprijed u igračkoj karijeri, i svakako olakšica za vrijeme studiranja. U Bosni sam proveo šest godina, gdje smo iz godine u godinu ostvarivali progresivan napredak, a istakao bih sezonu kvalifikovanja za igranje na međunarodnoj sceni u okviru CEV Challenge kupa nakon skoro 19 godina. Kada je riječ o trenerskoj karijeri, uporedo igrajući za Bosnu i studirajući fakultet sporta i tjelesnog odgoja imao sam afinitete prema trenerskom pozivu. Svoja prva trenerska iskustva sam prošao u Školi odbojke Ilijaš u radu sa mlađim kategorijama. Poslije toga sam se okušao i u radu sa rekreativcima što je rezultiralo vrlo uspješno, i to je dodatno učvrstilo temelje posla kojim se danas bavim. Na pauzi sezone 2020/21 dobio sam poziv od prof. dr. Ifeta Mahmutovića da na polju kondicijske pripreme budem njegov pomoćnik, Ifet Mahmutović je tada bio prvi trener Bosne Sarajevo i selektor muške A reprezentacije BiH. U narednim sezonama sam bio u stručnom štabu trenera Denisa Dautovića i zajedno sa njim i ekipom Bosne postizao sjajne rezultate, sigurno mogu reći puno veće od ambijenta u kojem smo radili. Svakako da najveću čast i vrijednost u mojoj dosadašnjoj trenerskoj karijeri imaju rad sa ženskom A reprezentacijom BiH, i ispomoć selektoru Stevanu Ljubičiću, kao i akcija sa U21 ženskom reprezentacijom BiH, gdje smo proteklog mjeseca na Balkanijadi osvojili 3. mjesto i tako našoj državi donijelu prvu medalju u ženskoj konkurenciji mlađih kategorija“ kazao je Kadrić.

O tome kako je došlo do saradnje sa OK Herceg Novi, Kadrić ističe da je upozavanje sa glavnim trenerom Miloradom Krunićem došlo za vrijeme priprema ženske odbojkaške A reprezentacije Bosne i Hercegovine za utakmice Zlatne lige, pripreme su se održavale u Zenici, a trener Milorad Krunić, koji je od ove godine selektor reprezentacije Crne Gore, sa istom je doputovao na dva prijateljska meča.

„Tu smo ostvarili naš prvi neobavezan susret, i nedugo zatim je počela sva ova priča. Trener Miško, kako mu je nadimak, nakon par dana me pozvao u Herceg Novi na razgovor i ponudu o mom eventualnom novom angažmanu. On je u klub Herceg Novi stigao iz Marina Kaštela  i već protekle sezone napravio historijski rezultat, osvojivši Superligu Crne Gore i državni Kup bez izgubljenog seta. Za ovu narednu sezonu su zacrtani još veći ciljevi i ambicije, tako da je krenuo u potragu i za pojačanjima u stručnom štabu. Vrlo brzo smo napravili dogovor i krenuli u novi proces na zadovoljstvo obje strane“  rekao je.

Na pitanje kakva su mu očekivanja u OK Herceg Novi, te kako su ga prihvatili rekao je da će dati svoj maksimum kako bi ekipa bila pripremljena za postizanje najboljih rezultata, te da im slijedi gust raspored.

„O mojim očekivanjima ne mogu da ne kažem da su ona uvijek najviša moguća, u svakoj situaciji, na svakom polju i segmentu mog života. Pa tako i ovdje. Tu sam da bih dao svoj maksimalan doprinos kako bi ekipa prije svega na polju kondicione pripreme bila optimalno pripremljena za postizanje najboljih rezultata, a onda i u ostalim sportskim sferama u kojima se nalazim. Pored trenera Miška, i sa njegovim pomoćnicima, tim menadžerima i ostatkom stručnog štaba imam odličan odnos, kao i sa igračima. Svi mi u suštini ovisimo jedni od drugih, i svi smo mi koliko god zasebni ipak prvenstveno karike jednog velikog lanca u kojem se vrline i nedostaci jednih naslanjaju i prikrivaju vrlinama i nedostacima drugih, pokušavajući tako napraviti jedan savršen sklad i mašinu za ostvarivanje vrhunskih rezultata.Osim mene u ovoj novoj sezoni doveden je značaj broj kvalitetnih igrača. Tu je nekolicina internacionalaca i reprezentativaca vodećih država na odbojkaškoj sceni. Pred nama je sada gust raspored, u narednih nekoliko sedmica igramo dosta zahtjevnih turnira i prijateljskih utakmica koje će nam poslužiti kao odlična uvertira za početak sezone koji je krajem ovog mjeseca, te za utakmice prve kvalifikacione grupe Lige prvaka koje su sredinom mjeseca oktobra. Naš target je svakako plasman dalje“ istakao je.

Planska i dobro osmišljena organizacija su prečica do uspješnog poslovanja, ističe Kadrić, te što se tiče grupnih treninga sportske rekreacije za žene, tu je njegov saradnik i kolega MA Sporta i tjelesnog odgoja Merim Dudo, te sve informacije možete saznati na linku https://www.facebook.com/mk13athleticperformancecoach

„On trenutno obavlja funkciju prvog trenera na treninzima rekreacije za žene u Podlugovima na području općine Ilijaš, kao i u Sportskom centru Ahmedspahić u Brezi. Merimov rad je puno više od dostojne zamjene, što govore i rezultati koje postiže u ovom još uvijek kratkom periodu“ spomenuo je.

Kadrić je cijeli svoj život u sportu, te napominje da ovaj poziv ako istinski voliš onda može biti izuzetno profitabilan.

„Svako od nas sebi trasira put, ja sam imao tu sreću da još od svojih životnih početaka pokazujem želju za pokretom, igrom, takmičenjem i pobjeđivanjem. S tog aspekta sam još odavno radio na tim stepenicama kojima kročim danas i nadam se da ću još dugo. Trening se kod nas još uvijek usko veže za izgled pojedinca, međutim u državama poput Finske i Japana trening će ubrzo biti obaveza za sve one koji navrše 16 godina i to u trajanju od 150-300 minuta sedmično. Istini na volju nije dokazano da treningom i redovnom aktivnošću produžavamo život, ali da na svaki biopsihosocijalni segment života utječe pozitivno, to jeste, itekako. Veliki je broj diplomiranih profesora sporta koji su svoj poslovni put odredili u nekom drugom pravcu, iz ovog ili onog razloga. U to ne ulazim. Samo je činjenica da ovaj poziv, ako ga istinski živiš, onda može da bude izuzetno profitabilan. Sportska industrija je u samom vrhu, uz naftnu, avio motornu i prehrambenu. I svaka njena grana, bilo takmičarska, odjevna, kineziterapijska ili menadžerska nudi more mogućnosti za rast i razvoj. Svakako da je najvažnije konstantno raditi na sebi, učiti i usvajati novitete, te tako biti konkurentan na tržištu. O bilo kojoj oblasti da je riječ. Ja sam trenutno u završnoj fazi na Master studiju, gdje zajedno sa svojim mentorom prof. dr. Ekremom Čolakhodžićem radim na Master tezi koja se upravo tiče vrhunskih rezultata na polju sportske rekreacije. Napomenuo bih ovdje i akademika profesora doktora Izeta Rađu koji je imao značajan utjecaj na mene i moja kako akademska tako i životna usmjerenja. Svakako da je za rast i razvoj čovjeka pored naših roditelja bitan faktor naći uzore u kvalitetnim liderima“ rekao je.

I za kraj našeg razgovora pitali smo ga da li je se već navikao na crnogorsku klimu, evo šta je rekao: Nisam, ma skoro nikako. Imam vrlo nizak prag tolerancije na vrućine, tako da mi je izuzetno prijao period priprema koje smo prošli u planinskom ambijentu. Ali u danima kada smo slobodni svakako da se nađe vremena za rashladiti i opustiti u morskom ambijentu.

 

Povezane objave

Back to top button