Muhamed Kadrić trener ŽOK „Ilijaš“: Trenirajući odbojku aktiviraju se svi mišići,a ne samo jedna regija

U prvoj emisiji Sportske minute na talasima Radio Ilijaša ugostili smo Muhameda Kadrića. Muhamed Kadrić diplomirani je profesor sporta, član OK “Bosna” Sarajevo i  personalni fitness trener. Zajedno sa Mirsadom Kadrićem i Ajšom Alić  čine tim koji u ŽOK „Ilijaš“ u Školi odbojke treniraju mlade nade Ilijaša.

Danas smo u emisiji sa Kadrićem govorili o prednostima igranja odbojke, kako motivisati dijete da se počne baviti sportom, kada je najbolje vrijeme početi, te kako se djeca nose sa svim izazovima koji ovaj sport nosi sa sobom.

Na početku razgovora istakao je da Škola odbojke ima više od 50 upisanih djevojčica,  uzrasta od devet godina pa nadalje, te da su one formirane u tri kategorije: pionirke,kadetkinje i juniorke.

 „Ukoliko neko želi da počne trenirati odbojku, mogu to uraditi putem društvenih mreža ili direktnim kontaktom sa trenerom Mirsadom Kadrićem ili sa mnom.Treninzi se odvijaju u OŠ „Hašim Spahić“ i u Sportkoj dvorani Ilijaš. Članarina je 20 KM. Treninzi su dva puta sedmično, dok kadetkinje i juniorke imaju tri puta sedmično“ kazao je.

S obzirom na to da danas djeca više sjede za računarom i mobitelom,Kadrića je govorio kako to i na koji način motivisati dijete da počne trenirati.

 „To je taj tzv. sedentarni način života koja nam je omogućila sva ova ekspanzija tehnologije i samim tim djeci je lakše da pobjeđuju i gube preko telefona nego da to rade direktno u dvorani. Što se tiče nas mi radimo sve što je u našoj moći da zadržavamo djecu kada već dođu u dvoranu, a to je da im kroz animaciju, igru i zanimaciju konkretno odbojke održimo njihovu pažnju i angažman na treningu“ rekao je.

Zanimalo nas je kako to izgleda jedan trening, a Kadrić objašnjava da je sličan onome što djevojčice prolaze u osnovnim škola kroz nastavu.

„Trening se sastoji podizanjem emotivne krivulje, ali i utjecaj na njihov kompletan biosocijalni razvoj. Sve se to mora raditi kroz igru kako bi djeca ostala u toj odbojci kad već dođu“ istakao je.

Mnogi stručnjaci izdvajaju odbojku zbog toga što pozitivno djeluje na fizički i mentalni razvoj djece, a Kadrića je istakao još neke prednosti ovog sporta.

„Trenirajući odbojku, djeca će već nakon nekoliko mjeseci osjeti promjenu na svom tijelu, jer je upravo to jedan od sportova koji aktivira sve mišiće lokomotornog aparata, ne stavljajući akcenat na samo jednu mišičnu regiju“ naglasio je.

Sport je izuzetno važan za ljudski organizam, kako za odrasle zbog održavanja zdravlja tako još više za djecu zbog razvoja na svojim nivoima, a bavljenje sportom ne samo da pospješuje zdravlje nego djecu uči i timskom radu i disciplini. Pored toga, pomoću sporta djeca će naučiti njegovati sportski duh, kako da sebi postavljaju ciljeve i prihvataju izazove. Kadrić je govorio kad  je to najbolji period da dijete počne trenirati.

„Prije se smatralo da kada djeca ulaze u pubertet, a posljednja naučna istraživanja  pokazali su da dijete treba od malih nogu početi trenirati. Od svoje treće godine kad je dijete već sposobno samo da savlada podlogu i kretanje“ istakao je.

S obzirom na to da je odbojka timski sport, pitali smo Kadrića kako se djevojčice nose sa svim izazovima, te da li postoji u timu ljubomore.

„Odbojka je timski sport gdje sve zajedno prolaze i svaki taj od timskih sportova ima veću draž u odnosu na one individualne gdje su uslovno rečeno sam protiv svih. Uvijek ima malo ljubomore, malo neke zavisti što je neka u nećemu u datom momentu bolja ili lošija od druge. Tu smo mi kao treneri da napravimo neku kompenzaciju jer niko od njih nije u svemu najbolji, svaka od njih ima svoje vrline i mane, te da će ova druga to da nadomjesti zato i postoji tim.To je jedna ekipa koja ima zajednički cilj,a to je naravno što bolji rezultati.  Ipak u mlađim kategorijama rezultat je skroz u drugom planu“ naglasio je.

Odbojka je fantastična aktivnost za djecu, koja pruža mnoštvo benefita i to ne samo fizičkih. Učestvovanje u odbojci pomaže djeci u izgradnji samopouzdanja, samopoštovanja, može ih motivisati da ostvaruju dobre akademske rezultate kao i da izgrade socijalne vještine. Ukoliko je vaše dijete u dilemi koji sport trenirati, možda je baš odbojka njihov poziv.

 

Prethodni članakMuslimani danas obilježavaju dan rođenja poslanika Muhammeda
Naredni članakU nedjelju tribina u Ilijašu povodom godišnjice smrti predsjednika RBiH Alije Izetbegovića