BIHSVIJETVIJESTI

Muslimani danas obilježavaju Ramazanski bajram

Muslimani u BiH, regiji i svijetu danas obilježavaju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska blagdana, koji dolazi nakon ramazanskog posta.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održaće se u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje bajramsku hutbu vodi reisu-l-ulema Husein Kavazović.

Vjernici su po običajima u proteklih mjesec dana postili i suzdržavali se od svih iskušenja i na taj način se pripremali za bajramske dane, a posebnu duhovnu radost nalaze u tome što su na neki način pobijedili sebe i potvrdili da mogu imati samokontrolu.

Tokom Ramazana muslimani poste od neposrednog izlaska sunca (sabaha) do njegovog zalaska (akšama).

Post znači uzdržavanje od jela, pića, pušenja i seksualnih odnosa, kako bi se postigla veća “takva” ili svijest o Bogu.

Post je jedan od pet stubova islama, uz muslimansku izjavu vjere, svakodnevno obavljanje molitve, zekat i obavljanje hadža u Meki, ako je vjernik fizički i finansijski sposoban za to.

Bajram je praznik dobre volje i pozitivnih emocija, u kojem muslimani, pored vremena provedenog u krugu porodice i radosti koja je nezamjenljiva bilo čim, radost dijele i sa svojim komšijama i prijateljima, što je veoma važno, jer se time razvija solidarnost i saosjećajnost.

Drugog dana Bajrama, u četvrtak, 11. aprila, Islamska zajednica će obilježiti Dan šehida.

Reis Kavazović: Bajram je praznik radosti

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović uputio je muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori poruku povodom Ramazanskog bajrama. Naveo je kako je Bajram praznik radosti, čijom radošću treba da budu obuhvaćeni svi.

“Provedimo Bajram veselog lica i otvorenog srca sa svojim porodicama, rodbinom, prijateljima i komšijama. Neka bajramskom radošću budu obuhvaćeni svi, a dovom se sjetimo i braće i sestara u Gazi i Ukrajini i svugdje u svijetu koji trpe veliku nepravdu i bol i suočavaju se s nezamislivim patnjama. I čuvajmo dostojanstvo i svetost Bajrama, neka njegovo dostojanstvo ne ruše neprilični sadržaji”, kazao je reis u svojoj poruci.

Svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini čestitao je nastupajuće dane Ramazanskog bajrama.

Povezane objave

Back to top button