BIHILIJAŠSVIJETVIJESTI

Muslimani širom BiH i svijeta danas obilježavaju Ramazanski bajram

Muslimani u BiH i širom svijeta proslavljaju jedan od najvećih praznika – Ramazanski bajram. Centralna bajramska svečanost Islamske zajednice u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji Sarajevu gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu kazivao  reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

 Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu danas dočekuju Ramazanski bajram, jedan najradosnijih dana u muslimanskoj tradiciji kojim se obilježava kraj mjeseca ramazana, svetog mjeseca posta, odricanja i svojevrsnog duhovnog putovanja koje podrazumijeva bijeg od nemara i nepokornosti, budnost srca, zdravlje uma i smirenost duše.

Bajram nastupa 1. ševala 1439. godine po hidžretskom, islamskom kalendaru, i traje tri dana.

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze mezarja, te se ujedno obilježava i kao Dan šehida. Treći dan predviđen je za druženje s prijateljima i poznanicim.

Reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović u bajramskoj poruci kazao je da je iza vjernika mjesec odricanja i žrtve, te poručuje da se  vrijednosti ramazana pretoče u svakodnevnicu:

“Ojačajte vjeru, ne klonite duhom i istrajavajte u dobru, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednica u BiH Husein ef. Kavazović.

Povezane objave

Back to top button