KULTURAVIJESTI

Na 34. Sarajevskom sajmu knjiga učestvovaće više od 120 izdavača

Više od 120 izdavača iz Bosne i Hercegovine, regiona i šire učestvovaće na 34. po redu Internacionalnom sarajevskom sajmu knjiga i učila 2023. koji će se održati od 12. do 17. aprila u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić” u Centru Skenderija.

KJP Centar “Skenderija” – Sarajevski sajam i Programski savjet Sajma knjiga tradicionalno organizuje Internacionalni sajam Knjiga koji će ove godine biti održan pod motom “Autorska prava i slobode”.

Direktor KJP Centar “Skenderija” Damir Petrinić istakao je da je Sarajevski sajam jedan od najvažnijih kulturnih događaja u regiji, napominjući značaj ovogodišnje teme sajma “Autorska prava i slobode”.

“Autorska prava i slobode ove godine su osnovni moto i 34. sajam po redu odražava dugi niz godina i našu tradiciju i snagu koja je prepoznata u regiji i šire. Upravo to naglašava i važnost knjige kao društvenog fenomena, nečega što nas povezuje i nadahnjuje”, kazao je Petrinić na drugoj po redu konferenciji za medije uoči početka Sajma.

Ibrahim Spahić, predsjednik Programskog savjeta Sajma, posebno je naglasio značaj autorskih prava i izdavaštva u procesu nastanka knjige.

“U fokusu ovogodišnjeg sajma je upravo autor, njegova prava, i slobode izražavanja. U tom smislu, želimo da ovogodišnji sajam otvori poseban pristup onome što se zove izdavaštvo i onome što se zove učešće ljudi u formiranju jednog djela, odnosno sve dok se knjiga ne nađe u bibliotekama”, rekao je Spahić.

Na Sajmu će tradicionalno biti obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava u organizaciji Međunarodnog centra za mir (IPC) i UNESCO-a i Svjetski dan umjetnosti 15. aprila akcijom “Knjiga za ružu”, izložbama i promocijom baštine BiH s liste kulturnog i historijskog blaga svijeta.

Ovogodišnje izdanje Sajma knjiga obilježiće brojni noviteti, koji će biti predstavljeni kroz niz različitih aktivnosti. Sajam je ove godine stavio u funkciju 33 posto više prostora u odnosu na prošlu godinu i više od 120 izdavača na 109 štandova imaju na raspolaganju 4.500 metara kvadratnih površine.

U okviru 34. internacionalnog Sarajevskog sajma knjiga i učila, u “Bosanskoj kući” biće predstavljeno više od 100 djela, a također će biti dodijeljene sajamske nagrade u 18 kategorija. Posebne prezentacije očekuju posjetioce na štandovima izdavača, neprofitnih izdavača, institucija nauka, umjetnosti i kulture.

Kao i svake godine, izdavači i izlagači su pripremili knjige za sve generacije, a repertoar je od dječijih knjiga i bojanki, svjetskih klasika, do najnovijih naslova sa domaće i svjetske autorske i izdavačke scene.

Ceremonija svečanog otvaranja Sajma će se održati 12. aprila u dvorani “Mirza Delibašić” – “Bosanska kuća” s početkom u 12 sati.

Sajam će za posjetioce biti otvoren od 10 do 19 sati. Ulaz je slobodan za kolektivne i najavljene posjete, dok je cijena ulaznica za posjetioce jedna KM.

Povezane objave

Back to top button