Na Bijambarama obilježen Evropski dan parkova

Evropski dan parkova obilježen je danas na području Zaštićenog pejzaža “Bijambare”, u organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.

Predstavnice Svjetske organizacije za prirodu WWF Adria zajedno s učenicima Druge i Četvrte osnovne škole iz Hrasnice te OŠ “Srednje” iz Srednjeg održati su interaktivnu radionicu tokom koje su se učenici upoznali s drvenastim biljkama zaštićenih područja.

– Učenicima su predstavljeni međusobni odnosi različitih grupa organizama, te koliko se svakodnevne ljudske aktivnosti oslanjaju na prirodu, u radionici je učestvovalo ukupno 40 učenika. Projekt obilježavanja ekoloških datuma na području Kantona Sarajevo u saradnji sa osnovnim i srednjim školama traje već devet godina i u njemu je dosada sudjelovalo više od 10.000 učenika, kazao je stručni saradnik za promociju i marketing Javne ustanove Zaštićena prirodna područja KS Mustafa Zvizdić.

Naglasio je da je za Kantonalnu javnu ustanovu za zaštićena prirodna područja vrlo značajno da uključi mladu populaciju u rad zaštićenih područja, te da se mladi kroz aktivnosti obilježavanja edukuju o važnosti zaštićenih područja Kantona Sarajevo.

Obilježavanje Evropskog dana parkova inicirala je Federacija EUROPARC s ciljem podizanja svijesti o zaštićenim područjima i parkovima. Prvi je put obilježen 1999. godine kad je organiziran širok spektar aktivnosti u zaštićenim područjima, s naglaskom na važnost zaštite prirode.

Na 24. maj raznim događajima širom Evrope godišnje se obilježava Evropski dan parkova. Ovaj datum odabran je kao sjećanje na “postanak” prvih evropskih nacionalnih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj, proglašenih 24. maja 1909. godine. 

Ta internacionalna inicijativa pokrenuta je zbog promocije ciljeva i rada nacionalnih parkova, parkova prirode, rezervata biosfere i Natura 2000 lokaliteta.

Natura 2000 je ekološka mreža sastavljena od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Evropske unije. Njezin cilj je očuvati ili ponovno uspostaviti povoljno stanje više od hiljadu ugroženih i rijetkih vrsta te oko 230 prirodnih i poluprirodnih stanišnih tipova. Dosad je u tu ekološku mrežu uključeno oko 27.500 područja na gotovo 20 posto teritorija EU, što je čini najvećim sistemom očuvanih područja u svijetu. Natura 2000 temelji se na EU direktivama, područja se biraju znanstvenim mjerilima, a kod upravljanja tim područjima u obzir se uzima i interes i dobrobit ljudi koji u njima žive.

U Bosni i Hercegovini postoje tri nacionalna parka i dva parka prirode. Nacionalni parkovi su Sutjeska, Kozara i Una, a parkovi prirode su Hutovo blato i Park prirode Blidinje.

Prethodni članakJavni poziv za učešće u projektu “11.JULI U MOM ŽIVOTU“
Naredni članakDanas se održava 20.kolo Pionirske lige KS u košarci