Na Bijambarama obilježen Evropski dan parkova

Evropski dan parkova obilježen je bogatim i interesantnim programom koji su pripremili učenici OŠ „Srednje“ na zaštićenom pejzažu “Bijambare” u organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

Stručni saradnik za promociju i marketing Javne ustanove za zaštićena prirodna područja

KS-a Mustafa Zvizdić kazao je da se projekat obilježavanja značajnih ekoloških datuma u saradnji s osnovnim i srednjim školama realizira već osmu godinu.

„Već osmu godinu obilježavamo značajne ekološke datume i danas su djeca Osnovne škole „Srednje“ iz Srednjeg   bogatim programom obilježila Evropski dan parkova. Poruka ove manifestacije jeste da se čuva priroda i prirodne vrijednosti, jer to je jedno od najvećih bogatstava koje imamo. Osnovni cilj ovog projekta jeste da uključimo mlade u rad zaštićenih područja i to možemo postići održavanjem ovakvih manifestacija. Zaista treba napomenuti da je za ovih osam godina kroz naš projekat prošlo više od 10.000 učenika i zapravo mladi ljudi su ti koji su nama najveći oslonac“, kazao je Zvizdić.

Direktor  OŠ „Srednje“  Refik Kurtović  govorio je o tome kako trebamo sačuvati prirodu i truditi se da razvijemo ekološku svijest o važnosti očuvanja prirode.

„Danas smo ovdje sa našim učenicima da promovišemo zaštićena područja. S obzirom da naša djeca žive u prirodi mi trebamo razvijati ekološku svijest i trudit se da sačuvamo prirodu. Mogu slobodno kazati da je ovo i najljepši dio  Bosne i Hercegovine. Također u kontinuitetu radimo sa našom djecom na taj način što smo u školi osnovali ekološku sekciju. Naš dolazak je rezultat dugogodišnje saradnje sa Javnim preduzećem i učenici Osnovne škole „Srednje“ su priremili zabavan program“, istakao je Kurtović .

Učenica Osnovne škole „Srednje“ Sajra Kulo poslala je svima poruku na koji način da očuvamo prirodu i zelenilo oko nas.

„Mi mladi ekolozi poručujemo svima da smeće ne treba bacati u prirodu i da se više trebamo truditi kako bi ovo što imamo očuvali. U sklopu škole imamo često radionice i čuvamo svoje zelene površine koje imamo“ ,  naglasila je Sajra.

Evropski Dan parkova se obilježava radi promocije zaštićenih dijelova prirode širom Evrope, te je kao inicijativa, pokrenut 1999. godine od EUROPARC Federacije.

Dan se obilježava svakog 24. maja, te ima za cilj da približi ljude prirodi te podiže svijest u urbanim sredinama.

Piše: Arnela Fazlić

 

 

 

Prethodni članakUpis u prvi razred Muzičke škole
Naredni članakOtvoren 7. Ramazanski festival knjige