Na Bijambarama održan završni događaj ECO KARST projekta

U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja i nevladine organizacije CENER 21, danas je sa početkom u 10 sati na području Zaštićenog pejzaža „Bijambare“ , na prostoru nekadašnje kasarne „Zamo Dučić“ održan završni događaj ECO KARST projekta, te dodjela nagrada za najbolje poslovne ideje na širem području Zaštićenog pejzaža „Bijambare“.

Projekat “ECO KARST-ekosistemske usluge zaštićenih kraških područja- pokretačka snaga lokalnog razvoja“ se temelji na mogućnostima korištenja prirodne baštine zaštićenih područa kao faktor održivog ekonomskog razvoja, pri čemu se vodi računa o ranjivosti i važnosti usluga kraških ekosistema. Projekat ECO KARST uključuje sedam zaštićenih kraških područja iz sedam država koje odlikuju zajedničke karakteristike i slični izazovi s kojima se susreću. BiH na ovom projektu sudjeluje sa Zaštićenim pejzažom „Bijambarae“ od januara 2017. godine.  Projekat se implementira u okviru Interreg Dunavskog programa transnacionalne saradnje, koji sufinansira Evropska unija kroz ERDF i IPA fond.

Osman Delić, direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, se zahvalio kompletnoj zajednici, a prije svega načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću, kao i Vladi Kantona koji su učesnici ovog projekta i podržavaju ovaj projekat.

-Mi smo se potrudili da zadnju godinu dana sa lokalnom zajednicom pokušamo da razvijemo lokalne biznise. Nastavljamo sa projektom u kojem učestvuje sedam država kako bi se vidjela ekonomska dobrobit na projektu, odnosno kako bi se nešto uložilo u infrastrukturu na ovim područjima, kazao je Delić.

Načelnik Akif Fazlić je istakao da mu je zadovoljstvo da danas Vlada KS ima sjednicu na Bijambarama i da to pokazuje jednu poruku Vlade da je opredjeljena, dakle da ulaže u ovaj prostor i da se nada da će kroz zajedničku saradnju i dobre projekte napraviti još bolji ambijent za razvoj biznisa.

-Želim da kažem da cijenim ovaj projekat kao jedan od najvažnijih projekata koje provodi Javna ustanova  za zaštićena područja Kantona Sarajevo, jer upravo zbog toga što je uključeno i lokalno stanovništvo i što je dat akcenat na razvoj biznisa, djelatnosti i ekonomske aktivnosti. Drago mi je da imamo značajan  broj aplikanata na ove biznise i da su prepoznati ti biznisi, naravno na lokalnoj zajednici jeste da ih podržimo sad i kroz izdavanje potrebne dokumentacije za registrovanje tih biznisa. Ključno je da ovaj prostor dobije jednu ekonomsku valorizaciju, a ona se prije svega ogleda u otvaranju novih radnih mjesta, kako bi ovo stanovništvo koje ovdje živi ostajalo na ovim prostorima, jer ovdje je puno prirodnih resursa, potencijala prije svega vezano za poljoprivredu, šumarstvo i turizam. Te potencijale treba iskoristiti i naravno stalno ulagati , kazao je načelnik Fazlić.

Predstavnik Firme Halilović d.o.o Ilijaš Osman Mušić je kazao da je kompletan projekat zasnovan na principu održivog razvoja, čuvanja okoliša i svi projekti su napravljeni maksimalno u skladu sa tim da se sačuva okoliš, lijepa priroda koju imamo na Bijambarama, Nišićima i generalno ovdje u široj okolini.

-Firma već postoji dugi niz godina i trenutno smo na jednom solidnom i zavidnom nivou, međutim uvijek ima prostora za napredak poboljšanja i proširenja proizovodnje. Ovaj projekat nam je puno pomogao da definiramo šta nam je to ustvari sve potrebno kako bi ostvarili svoje ideje. Sa ovim projektom koji smo radili uz pomoć ECO KARST-a i CENERA ćemo se definitivno prijavljivati na podsticaje i Vladina sredstva, naglasio je Mušić.

Mirsad Kustura iz PD “Bijambare” je istakao da je ovaj projekat dostigao odlične rezultate i smatra da ovakve projekte i ubuduće treba održavati i organizovati.

-Cilj ovog projekta je kako doći do najboljih biznisa, planova u saradnji Javne ustanove za zaštićena područja KS sa privatnicima, poduzetnicima koji se bave ekološkom prizvodnjom, sa udruženjima građana koji imaju ekološke određene odredbe, dakle pomoći lokalnoj zajednici o razvoju ekološkog turizma. Mi iz PD „Bijambare“ smo svakako doborošli za suradnju sa svima zvaničnim javnim ustanovama koji imaju u svom zadatku ekološke projekte,te da uzmemo učešća i da damo svoj doprinos, kazao je Kustura.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je istakao da je Općina Ilijaš jedna od općina gdje su najveći potencijali upravo iz oblasti održivog razvoja i lokalne ekonomije i da će Općina imati punu podršku od  Vlade Kantona KS.  

-Želim da pozdravim sve prisutne i da kažem da ste svi imali priliku vidjeti da je pokrenuta akcija čišćenja cijelog KS. Jasno je da Ilijaš, a ni ostatak Kantona neće biti više na stazama tehničke industrije, željezara i nekih velikih industrija koje su hranile potpuno neku drugu vrstu tržiša. Ako pogledamo oko sebe i ono što vidimo jeste da je ovo naša budućnost i ovo je naš potencijal za razvoj, naglasio je premijer Forto.

Na kraju prezentacije dodjeljene su nagrade za najbolje poslovne ideje na širem području Zaštićenog pejzaža „Bijambare”.

Prethodni članakPlin u FBiH od 1. maja poskupljuje za skoro 30 posto
Naredni članakIzvještaj sa suđenja u slučaju Čemerno