VIJESTI

Na današnji dan 1992: Prije 31 godinu 15. maja Tuzla je spašena i odbranjena

Tuzla danas obilježava Dan odbrane, odnosno, 31. godišnjicu događaja na Brčanskoj Malti poznatijem kao Tuzlanska kolona.

Podsjetimo, 15. maja 1992. godine rezervisti JNA i paravojne srpske snage prekršili su dogovor o povlačenju iz kasarne Husinska buna. Započela je pucnjava u kojoj su pripadnici rezervne policije i Teritorijalne odbrane porazili neprijatelja.

Ovaj događaj se, kao i brojni drugi u našoj zemlji, godinama politizira i iskrivljuje – odbrana grada se želi predstaviti kao zločin, a žrtva kao krivac. U tom optuživanju je nastradao i nedužni Ilija Jurišić, kojeg su godinama progonili beogradski sudovi i koji, iako potpuno nevin, morao dokazivati da nije kriv.

Prema spisku fondacije “Istina, pravda, pomirenje”, poginula su 33 pripadnika kolone. Informacije Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, kažu da su stradale 54 osobe.

Hag je za događaje u Tuzli rekao da se ne radi ni o kakvom ratnom zločinu, a Apelacioni sud oslobodio je Iliju Jurišića odgovornosti. Međutim, Tužilaštvo BiH mora okončati predmet Brčanska Malta i konačno staviti tačku na njega da se jednom sazna istina, smatraju akteri događaja.

Srbijansko pravosuđe teretilo je za ratne zločine Iliju Jurišića koji je tada bio dežurni opretivac u Stanici bezbjednosti Tuzla da je naredio napad na kolonu. Jurišić je više od tri godine proveo u pritvoru u Srbiji, dva puta je osuđivan na 12 godina zatvora da bi bio oslobođen svih optužbi zbog nedostatka dokaza.

Iz Gradske uprave Tuzle danas su poručili:

– Danas, 31 godinu poslije uspješnog odbijanja prvog napada na Tuzlu, gradimo budućnost na istini, časno i s poštovanjem se sjećajući branilaca koji su položili svoj život za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, kao i svih civilnih žrtava rata, uz obećanje da njihovu žrtvu nećemo nikada zaboraviti i da ćemo i dalje gajiti i njegovati tradiciju antifašizma, zajedničkog života i tolerancije – poruka je iz Gradske uprave Tuzle.

faktor.ba

 

Povezane objave

Back to top button