Na današnji dan, 1993. godine Republika Bosna i Hercegovina je primljena u članstvo u UNESCO-u. Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih Nacija je formirana 1946. godine kada je ustav organizacije je prihvaćen i ratifikovan od strane dvadeset zemalja, s cijem da kreira interkulturalnu saradnju i kooperaciju između zemalja članica.
UNESCO-ov Centar za svjetsku baštinu u Parizu predstavlja sjedište organizacije, koja operiše u svijetu sa preko 50 ureda. Bosna i Hercegovina ima prepoznata tri spomenika Svjetske kulturne baštine: Stari Most u Mostaru (upisan 2005)., Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu (upisan 2007.) i 22 nekropole srednjovjekovnih stećaka (2016.). Na tentativnoj listi UNESCO-a se nalazi još 11 lokacija iz naše zemlje.
“Od kada nam je u ono hladno novembarsko jutro, prije skoro četiri godine, stigla nemoguća, nevjerovatna vijest da je ubijen Stari most – kažem ubijen, jer je ovaj nauporedivi spomenik imao dušu – počeli smo da sanjamo današnji dan. Vjerovali smo da će on doći jer smo vjerovali u Bosnu. Ali, da budem iskren, ni u najsmjelijem snu nismo mogli pomisliti da će na tom plemenitom poslu sa nama biti toliko ljudi iz cijelog svijeta” (Obraćanje Alije Izetbegovića na svečanosti povodom početka obnove Starog mosta, Mostar 29. septembar 1997. godine)
(Muzej Alija Izetbegović)
Share.

Comments are closed.