Prije 29 godina u Tuzli  i okolini osvanulo je najtužnije jutro. U ranu zoru 26. augusta 1990. godine u eksploziji ugljene prašine život je izgubila treća smjena jame Dobrnja – Jug, tadašnjih Titovih rudnika Kreka u Tuzli. Iza 180 poginulih rudara ostalo je 365 djece, a jedini preživjeli bio je Smail Imamović, koji je kobnog jutra bio blizu izlaska iz jame. 

– Pet dana sam bio klinički mrtav, a tek na UKC Tuzla saznao sam da su svi moji drugovi poginuli. Od tada trošim lijekove koji su izuzetno skupi. Svaki august za mene je isti, ne mogu spavati, a slike se pred mojim očima same smjenjuju – prisjeća se Smail Imamović.

Porodice poginulih komorata ističu kako su o školovanju djece brinuli odgovorni iz Fonda „26. august 1990.“. Iako, je tužilačkom odlukom stavljena tačka na ovaj tragični događaj još uvijek ima članova porodica koji smatraju kako je u jami Dobrnja – Jug obavljena klasična diverzija.

U znak sjećanja na ovu rudarsku ali i ljudsku tragediju, svake godine u Rudnicima Kreka, uz prisustvo predstavnika ovdašnjih organa vlasti, odaje se počast poginulim rudarima, uz nadu da se slična tragedija nikada neće ponoviti.

Share.

Comments are closed.