Na današnji dan osnovan Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu najstarija je muzejska institucija u Bosni i Hercegovini, osnovana 1. februara 1888. godine, za vrijeme Austro-Ugarske vladavine. U početku je bio smješten u neuslovnim prostorijama, da bi regulacionim planom iz 1909. godine načinjena skica muzeja i predviđena njegova izgradnja u središnjem dijelu grada Sarajeva, na današnjem Trgu Bosne i Hercegovine.

Arhitekta Karlo Pařík (Paržik) uradio je projekt za zgradu muzeja, koja se sastoji od četiri zasebna paviljona, međusobno povezana terasama, sa unutrašnjim atrijem gdje je smještena botanička bašta. Zgrada je rađena u neorenesansnom stilu. Interesantno je da je to jedina zgrada muzeja u jugoistočnoj Evropi koja je namjenski građena za tu svrhu.

Prvi direktor Zemaljskog muzeja bio je Kosta (Konstantin) Hörmann koji je nastojao uvećati zbirke dinamično nabavljajući arheološke, kulturne i historijske artefakte naroda ovoga kraja i koristeći ih za promociju svijesti o njihovom značaju i doprinosu lokalnoj kulturi, čime je podizao nivo pismenosti u modernom evropskom stilu. Ne iznenađuje, stoga, da je on, saznavši za Hagadu, spremno poduzeo sve potrebne korake da je uvrsti u već poveliku zbirku starina koje je tih godina novi Muzej nabavio. Kupoprodaja se desila 9. marta 1894. godine.

Zemaljski muzej u Sarajevu je u toku svog gotovo stogodišnjeg postojanja uspio sakupiti dobar dio kulturnog i nacionalnog nasljeđa zemlje i svih njenih naroda. Eksponati su razvrstani po odjeljenjima (arheološko, etnološko i odjeljenje prirodnih nauka) u nekoliko različitih zbirki (folklorna, numizmatička, prirodoslovna, prahistorijska, antička i druge).

Bosanski stećci krase prostor ispred ulaza u Zemaljski muzej, najznačajniju muzejsku instituciju u Bosni i Hercegovini, u kojem se nalaze i predmeti sa dvora kraljevske dinastije Kotromanić, čuvena Sarajevska Hagada, tradicionalna jevrejska knjiga, koju su Sefardi donijeli u Sarajevo po svome izgonu iz Španije, te oko 3 miliona drugih eksponata, koji svjedoče o bogatom kulturnom i prirodnom naslijeđu Bosne i Hercegovine.

Posjetitelje očekuju Dani otvorenih vrata biblioteke – razgledavanje depoa uz prateću izložbu o Glasniku, dok će Sarajevska hagada biti izložena u dva termina, od 12 d0 13 sati i od 20 do 21 sat.

 

 

Prethodni članakOpćina Ilijaš na prvoj konferenciji “Razmjena iskustava partnerskih JLS i predstavljanje dobrih praksi lokalne uprave u BiH, okruženju i EU”
Naredni članakFondacija Starobosanski grad Dubrovnik: Entuzijazam, ljubav i strast prema svojoj zemlji čuvaju njena kulturno-historijska blaga