Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine (međunarodno priznate i suverene zemlje) za vrijeme agresije na RBiH.

Osnovana je 15. aprila 1992. godine, a taj datum se obilježava kao Dan armije RBiH. Armija je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH, i organiziranih dobrovoljaca. Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike rahmetli Alija Izetbegović, a nakon Dejtonskog sporazuma, ARBiH je zajedno sa HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u “Bosanske rendžere“, jednu od tri pukovije u okviru Oružanih snaga BiH.

Uređenje Armije RBiH
Što se tiče strukturnog uređenja armije, treba reći da je bila sastavljena od korpusa. Korpusi su bili formirani na regionalnom principu:
1. korpus: Sarajevo
2. korpus: Tuzla
3. korpus: Zenica
4. korpus: Mostar
5. korpus: Bihać
6. korpus: Konjic
7. korpus: Travnik

Najčešći simbol ARBiH bio je ljiljan, a grb iste je, ustvari, grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa. Najveće odlikovanje je “Zlatni ljiljan“, koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja ARBiH, a svrha i cilj bili su upravo odbrana međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, od stranih i domaćih izdajnika.

“Čestitajući Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine mi se prisjećamo herojske borbe svih patriota ove zemlje protiv agresije kojoj smo brutalno bili izloženi prije 29 godina. Sjećamo se i brzog i spasonosnog odgovora Republike Bosne i Hercegovine koja je formiranjem Armije Republike Bosne i Hercegovine spriječila perfidni plan po kojem je ona trebala da nestane, a mi da izgubimo ili svoj život ili svoj identitet ili svoje dostojanstvo. A najčešće sve troje. Mi smo znali da su istina i pravda na našoj strani.

Ali i istina i pravda imaju više šanse da pobijede u ovom nepravednom i licemjernom svijetu ako imate snage da ih branite. U svijetu u kojem poštuju samo snažne Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila ta snaga zbog koje smo i mi dobili to poštovanje i priliku da se saslušaju i naši argumenti. Samo naivni mogu pomisliti kako bismo dobili i pedalj Bosne i Hercegovine da nismo bili sposobni da je branimo i odbranimo. Samo zlonamjerni mogu da ne primjete kako su napori na uspostavljanu mira od strane međunarodne zajednice intenzivirani upravo u onom trenutku kada je Armija Bosne i Hercegovine bila najsnažnija vojna sila na terenu i kada je krenula u ofanzivna dejstva kako bi konačno oslobodila Bosnu i Hercegovinu od agresije iz inostranstva i fašističkih ideologija iznutra. Nikada ne smijemo zaboraviti da je Armija Bosne i Hercegovine odbranila ne samo život nego i čast ovog naroda. U vrijeme kada smo bili izloženi nezamislivim zločinima nikada nismo odgovorili na isti način.

A posve smo svjesni činjenice kako je jedan od strateških ciljeva agresora bio da zločinima, ne samo u što većoj mjeri uništi Bošnjake i sve zagovornike ideje Bosne i zajedništva u njoj, nego i da izazove revanšizam i zločin i sa naše strane. Armija Bosne i Hercegovine položila je i taj ispit. I to sa najvećom ocjenom. I nije dozvolila da osveta postane naša ideologija. Na ovaj dan, ali ne samo na ovaj dan moramo biti svjesni onoga što je Armija Republike Bosne i Hercegovine značila i mora i dalje značiti za opstojnost Bosne i Hercegovine.

Čestitamo vam ovaj dan u nadi da nikada više nećemo morati da je pokrenemo, ali i sa porukom da patriotizam i ljubav prema ovoj zemlji nisu nestali i da će imati ko da je brani ako ikad opet zatreba”, (preuzeto)

Sretan vam Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Share.

Comments are closed.