VIJESTI

Na današnji dan otvoren stadion Grbavica

Fudbalski klub “Željezničar  upravo danas, 13. septembra, obilježava godišnjicu otvaranja svoga kultnog stadiona Grbavice, a na isti datum Željo je odigrao i prvu utakmicu u Ligi prvaka.

Stadion, među navijačima Željezničara poznat i kao “Dolina ćupova”, izgrađen je 1953. godine. Radovi su počeli 1949. u okviru radne akcije koju su pokrenuli članovi Radničkog sportskog društva Željezničar, a završeni su 13. septembra 1953. godine. Tada je napravljen stadion s atletskom stazom koja je kasnije uklonjena tokom rekonstrukcije od 1968. do 1976. godine.

U okviru Grbavice nalaze se i dva pomoćna terena na kojima svoje treninge održavaju prvotimci Željezničara i mlađe selekcije bh. velikana.

Prvu utakmicu na Grbavici Željezničar je odigrao upravo 13. septembra 1953. godine u tadašnjoj jugoslovenskoj Drugoj ligi Zapad protiv Šibenika i slavio je rezultatom 4:1. Iz tog vremena, navijačima su posebno ostali upečatljivi momenti kada bi naišao voz “ćiro” koji bi se oglašavao sirenom u znak pozdrava i želje za uspjehom.

Tokom posljednjeg rata u BiH stadion je bio zapaljen i skoro potpuno uništen, ali je obnovljen i danas je sigurno jedan od najljepših u BiH.

Također, 13. septembra 1972. godine Željezničar je nastupio prvi put u svojoj historiji u najvećem klupskom takmičenju Evrope, tadašnjem Kupu šampiona, a današnjoj Ligi prvaka. Plavi su svoju evropsku utakmicu igrali na Koševu. Željezničar je igrao u Engleskoj, protiv ekipe Derby Countyja. Željo je izgubio obje utakmice, u gostima 2:0, dok je u revanšu na Koševu bilo 1:2.

Šampionsku generaciju iz 1972. godine činili su Slobodan Janjuš, Dragan Kojović, Velija Bećirspahić, Blagoje Bratić, Josip Katalinski, Enver Hadžiabdić, Branislav Jelušić, Božo Janković, Josip Bukal, Edin Sprečo, Avdija Deraković, Slobodan Kojović, Fahrija Hrvat, Džemaludin Šerbo, Nusret Kadrić, Hajrudin Saračević, Miloš Radović i Željko Rodić.

Željezničar je osnovan 1921. godine, a u svojim vitrinama ima jednu titulu šampiona Jugoslavije, šest titula šampiona Bosne i Hercegovine, šest titula osvajača Kupa Bosne i Hercegovine, kao i tri titule osvajača Super kupa Bosne i Hercegovine.

 

Povezane objave

Back to top button