BIHVIJESTI

Na današnji dan preminuo Dražen Ričl Para

Legendarni sarajevski rock muzičar i autor Dražen Ričl, izgubio je životnu bitku na današnji dan 01. 10. 1986. godine.

Dražen Ričl Para bio je teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći u koja se desila osamnaestog septembra 1986. godine, kada je život izgubio njegov drug iz benda Crvena Jabuka Aljoša Buha.

Nesreća se desila kod Jablanice, kada su članovi sarajevske grupe Crvena jabuka putovali za Mostar.

Ričl je bio u komi sve do 1. oktobra, kada je preminuo u bolnici u Beogradu.

Bio je jedna od najpoznatijih ličnosti sarajevske kulturne scene. Karijeru je počeo u bendu Elvis J.Kurtović & His Meteors te je jedan od začetnika Novog primitivizma, a potom je sa Zlatkom Arslanagićem osnovao Crvenu jabuku.

Ričl je odrastao na Koševu. Završio je samo osnovnu muzičku školu, budući da tada u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu nije bilo odsjeka za gitaru. Završio je sarajevsku Drugu gimnaziju, nakon koje upisuje žurnalistiku na Fakuletu političkih nauka u Sarajevu. Zbog prevelikih obaveza, završio je samo dvije godine.

Jedno vrijeme bio voditelj na Radiju Sarajevo zajedno sa budućim Nadrealistima Neletom KarajlićemZlatkom ArslanagićemZenitom Đozićem i Borisom Šiberomu humorističkoj emisiji i preteči prvih nadrealista PRIMUS (Priče i muzike subotom).

Dražen RičlZijo ili Para rođen je 12. marta 1962. godine u Sarajevu.

Slovio je za jednog od najboljih gitarista sarajevske rock scene zbog čega je od Elvisa J. Kurtovića dobio zvanje “Zijo, najbrža ruka srednje Bosne, uključujući i zajednicu opština Tuzla – car pare, magle i ostalih vremenskih nepogoda”, kako je bio i najavljivan na koncertima ove grupe.

Glumio je u prvoj sezoni serije Top lista nadrealista iz 1984. godine. Sa grupom Crvena jabuka je snimio jedan album – Crvena jabuka i TV spotove za pjesme Bježi kišo s prozora, S tvojih usana, Nek te on ljubi i Dirlija

Izvor: Radiosarajevo

Povezane objave

Back to top button