VIJESTI

Na današnji dan prije 15 godina napustio nas je Toše Proeski

Na današnji dan prije 15 godina svijet je napustio Toše Proeski, makedonski pjevač pop-muzike i jedna od najvećih regionalnih muzičkih zvijezda.

Jedan od njegovih prvih nastupa bio je na jednom dječjem festivalu 1996. godine, a već 1998. po prvi put nastupa na makedonskom izboru za pjesmu Eurovizije sa pjesmom “Ostani do kraja”, te 2000. godine s pjesmom “Solzi pravat zlaten prsten”, da bi 2004. bio i predstavnik Makedonije na Eurosongu u Istanbulu.

Tokom svoje kratke ali vrlo uspješne muzičke karijere sarađivao je s muzičkim imenima kao što su: Esma Redžepova, Željko Joksimović, Toni Cetinski, Anja Rupel, Karolina Gočeva, Antonija Šola, Miro Buljan, Bora Čorba, Goca Tržan, Leontina, Phoebus, Jeff Beck, i drugi… Velika popularnost, ne samo kod brojne publike u cijeloj regiji, nego i kod svojih kolega muzičara rezultirala je s nekoliko snimljenih dueta. Neke od najpoznatijih njegovih pjesama: “Pratim te”, “Volim osmijeh tvoj”, “Srce nije kamen” i mnoge druge…

Njegova pjesma “Čija si”, s albuma “Ako me pogledaš vo oči”, postala je jedan od njegovih najvećih hitova, a album je promovirao u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Bugarskoj, poslije čega je zaradio epitet “kralja pirata”. Njegovi su nosači zvuka, naime, u ogromnim tiražima prodavani širom bivše Jugoslavije, ali on i njegova izdavačka kuća nikad na njima nisu zaradili, s obzirom na to da su bili djelo pirata i preprodavača.

Proeski je bio pred diplomom solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Skoplju kao jedan od najboljih studenata svoje generacije. Bio je jedan je od rijetkih školovanih pop muzičara na prostoru cijele bivše Jugoslavije. Svoj osebujni vokal nastavio je usavršavati u New Yorku, kod poznatog profesora pjevanja Williama Raya, koji je podučavao i Luciana Pavarottija.

Imenovan je 2004. godine za regionalnog ambasadora dobre volje UNICEF-a, a tim povodom snimio je pjesmu “Za ovoj svet” (makedonsku verziju) i “This World” (englesku verziju). Dobitnik je i Humanitarne nagrade majke Tereze.

Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. u 6.25 sati u svojoj 26. godini, kad se njegovo vozilo sudarilo sa kamionom na autoputu Lipovac-Zagreb kod Nove Gradiške. Toše je, u snu, poginuo na licu mjesta, nalazeći se na mjestu suvozača.

Tokom dana 16. oktobra 2007. Proeski je prebačen u Makedoniju, gdje je dan poslije uz vojne i državne počasti sahranjen u rodnom gradu Kruševu.

Izvor: Anadolija

Povezane objave

Back to top button