Na današnji dan prije 35 godina otvorene XIV Olimpijske igre u Sarajevu

Međunarodni olimpijski komitet 1978. godine, u Atini, je odabrao Sarajevo za organizatora XIV zimskih olimpijskih igara. U konkurenciji su bili japanski Sapporo i zajednička kandidatura dva švedska grada Falun i Göteborg.

U organizaciju su utrošena velika sredstva. Pripreme koje su trajale godinama, pored dobro organizovanih igara, kao rezultat imaju izgrađene saobraćajnice, hotelske komplekse kako na planinama (Bjelašnica, Igman, Jahorina) tako i u gradu, sportski centri Skenderija i Zetra, žičare, ski liftovi…

Sarajevo je postalo centar svjetskih i medijskih interesovanja. XIV zimske olimpijske igre bile su održane od 8. do 19. februara.  U programu je bilo alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), bob i sankanje (Trebević), hokej i umjetničko klizanje (Zetra i Skenderija), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman). Na ovim igrama prijavilo se 49 nacionalnih olimpijskih komiteta. U Sarajevo je stigao rekordan broj učesnika (preko 2500). Sarajevo je otvorilo vrata i poželilo dobrodošlicu svima!

Otvaranje XIV zimskih olimpijskih igara pratilo je oko 60 000 Sarajlija, na stadionu Koševo, i oko dvije milijarde ljudi preko TV-a. Olimpijski plamen je upalila klizačica Sanda Dubravčić.

Igre su među učesnicima, a i među gledateljima ostale u vrlo dobrom sjećanju. Domaćinima je posebno bilo drago što je slovenski alpski skijaš Jure Franko osvojio srebrnu medalju u veleslalomu – prvu medalju koju će Jugoslavija dobiti na zimskim olimpijadama. Franka su Sarajlije na skijalištu bodrile s transparentima na kojima je pisalo “Više volimo našeg Jureka, nego domaćeg bureka“, ili kraće “Volimo Jureka, više od bureka“.

Ipak, najveće zvijezde sarajevske Olimpijade su bili učesnici u umjetničkom klizanju. Najbolji dojam je ostavio britanski par Jayne Torvill i Christopher Dean koji su osvojili zlatnu medalju. Na Igrama je zlatnu medalju dobila i istočnonjemačka klizačica Katarina Witt koju je upravo sarajevska olimpijada učinila jednom od najvećih sportskih ikona kraja 20. vijeka.

19. februara na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara tadašnji predsjednik Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samaran je rekao kako je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara do tada u njihovoj historiji. “Doviđenja drago Sarajevo”, bile su riječi Juana Antonia Samarana.

Olimpijski duh još uvijek živi u ovom gradu i njegovim stanovnicima, uprkos generacijskim smjenama. Zimske olimpijske igre su sigurno jedna od najboljih stvari koje su se desile gradu Sarajevu i državi Bosni i Hercegovini.

EYOF

Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) biće svečano otvoren u nedjelju, 10. februara 2019. godine, sa početkom u 19:00 sati, paljenjem olimpijskog plamena bakljom koja je nedavno preuzeta u Rimu, odakle je stigla do glavnog grada BiH.

Time će svečano i zvanično početi takmičenja EYOF-a, koji će u narednih šest dana biti održana na više lokacija na području gradova Istočno Sarajevo i Sarajevo, odnosno na planinama Jahorina, Bjelašnica, Igman i u dvoranama u Sarajevu i na Palama.

Trke u alpskom skijanju biće održane na stazi Prača na Jahorini, u paralelnom skijanju i snoubordingu će se takmičiti na Bjelašnici, Igman će biti domaćin takmičarima u nordijskom trčanju, dok će se na Dvorištima odvijati takmičenja u biatlonu.

Sportska dvorana “Peki” u Palama biće domaćin takmičenja u karlingu, dok će se utakmice hokejaških reprezentacija održati u sportskoj dvorani “Zetra”. Takmičenja u umjetničkom i brzom klizanju biće održana u sportskoj dvorani “Skenderija”.

Protekle dvije godine organizacioni tim EYOF-a, preduzeća i predstavnici gradskih struktura gradova domaćina uradili su veliki napor, uz pomoć i podršku vladinih institucija Republike Srpske, FBIH i Kantona Sarajevo, obezbijeđena su sredstva, materijalna i tehnička, kako bi se organizovala ova manifestacija.

Takođe, veliku podršku i ulogu u organizaciji EYOF pružili su Olimpijski centar Jahorina, ZOI 84, kao i druge lokalne, gradske i državne institucije iz oblasti zimskih sportova u BiH.

Prethodni članakBBI banka: Poziv za prijavu za stipendije Islamske razvojne banke
Naredni članakKnjiga sedmice: „Vruć krompir“ autorice Adise Tufo