VIJESTI

Na današnji dan prije tri godine preminuo Đorđe Balašević

Na današnji dan 2021. godine, u 68. godini života od posljedica Covida-19, u Kliničkom centru „Vojvodina“ u Novom Sadu, preminuo je Đorđe Balašević, pjevač i kompozitor balada i šansona, jedan od najboljih regionalnih kantautora.

Balašević je rođen 11. maja 1953. godine, u Novom Sadu. Prva grupa kojoj se priključio bila je “Žetva” iz Novog Sada. S njima je snimio singl “U razdeljak te ljubim” koji je prodan u 180 hiljada primjeraka, što je bio ogroman uspjeh u to vrijeme. Godine 1978., osnovao je grupu “Rani mraz” s kojom je iste godine nastupao na Festivalu u Opatiji s pjesmom “Moja prva ljubav”, a već naredne, 1979., osvojio prvo mjesto na Splitskom festivalu s pjesmom “Panonski mornar”.

S “Ranim mrazom” Balašević je izveo i dvije pjesme koje se svrstavaju u njegove najbolje i najpopularnije – “Priča o Vasi Ladačkom” i “Život je more”. Godine 1982., on napušta “Rani mraz” i počinje solo karijeru.

“Dnevnik starog momka”

Balašević je u posljednjem ratu i agresiji na BiH (‘92.-‘95.) zauzeo antiratni i pacifistički stav, koji je opjevao u brojnim pjesmama, a nekoliko godina prije rata, 1987., izveo je pjesmu “Samo da rata ne bude” čiji stihovi su, ustvari, njegovi antiratni stavovi.

Svojim albumom „Devedesete“ Balašević je ismijao srbijanskog vođu u ratu Slobodana Miloševića pjesmom “Legenda o Gedi Gluperdi”, a pjesma “Živeti slobodno” je još jedan od njegovih antiratnih uradaka. Nakon toga je izdao još dva albuma, „Dnevnik starog momka“ i „Rani mraz“. Nastupao je i održavao koncerte do smrti.

Izvor: Avaz.ba

Povezane objave

Back to top button