Na današnji dan rođen Davorin Popović

Legendarni bosanskohercegovački pjevač Davorin Popović rođen je na današnji dan 23. septembra 1946. godine u Sarajevu. Čovjek, koji je svojevremeno rekao kako za svaku svoju pjesmu “posebno živi”, rođen je u porodici Stjepana, službenika, i Tereze, stomatologinje. Po ocu vodi porijeklo s hrvatskog otoka Hvara. Odrastao je u ulici Mis Irbina na broju pet. Školovao se u svom gradu, gdje je i studirao na Fakultetu političkih nauka.

Muzičku karijeru Davorin Popović je počeo u Lutalicama, a Indexima pristupa krajem 1964. i zaštitni je znak grupe sve do njenog kraja 2001. – u tom periodu objavili su samo dva studijska albuma, ali svaka njihova pjesma ostala je trajan pečat u našim životima. U jednom intervju ovako je govorio o svojim prijateljima iz kultnih Indexa: “Iiihhh … Fadil i Boda! Šta bi se sve moglo na tu temu pričati. Sve smo zajednički pregurali. Od malih pojačala, Sloge pa do Skenderije. Uvijek zajedno. Znaš, umijemo mi i danas da se posvađamo oko neke sitnice tako žestoko da očekuješ da se više nikada nećemo ni na ulici pozdraviti. Ali, ne… mi smo nekako srasli. Ja bih bez njih jako teško, jako teško”.

Bio je lider i pjevač jednog od najvećih bosanskohercegovačkih ali i jugoslovenskih bendova Indexi.

Indexi su zbog svog stila sviranja i pjevanja, formirali jedan specifičan muzički pravac koji se nazivao Sarajevska pop-rock škola.

Zbog svojih nastupa, Indexi su inspirirali mnoge druge stvaraoce, koji su došli u narednim vremenima.

Davorin je zbog svog jedinstvenog glasa, prozvan je nadimkom Pjevač. Davorin je bio ikona 1960-tih i 1970-tih godina u Sarajevu.

Dok je svirao u Indeksima, paralelno je od 1975. do 1996. godine imao i solo karijeru. Bosnu i Hercegovinu predstavio je i na Eurosongu ratne 1995. Godine sa pjesmom “Dvadeset prvi vijek” završivši na 19. mjestu od ukupno 23 pjesme.

Davorin je preminuo u Sarajevu, nakon kraće bolesti, 18. juna 2001. godine.

Izvor: Radiosarajevo

Prethodni članakJavni poziv za sufinansiranje-dodjelu novčanih sredstava za rješavanje socijalne potrebe grijanja boračkoj populaciji u Kantonu Sarajevo 2022. godine
Naredni članakSvjetski dan znakovnih jezika: U BiH oko 40.000 osoba oštećenog sluha