KULTURA

Na današnji dan rođen Hamid Dizdar

Hamid Dizdar rođen je u Stocu 22. februara 1907. godine, a bio je stariji brat poznatog bosanskohercegovačkog književnika Mehmedalije Maka Dizdara.

Hamid Dizdar bio je svestrana ličnost, pa su takva i djela koja je ostavio iza sebe. A ona su impresivna, to je sigurno. No, Hamid Dizdar nije bio samo književnik, on je bio i novinar i istaknuti kulturni radnik, sakupljač i propagator, kroz svoje pisanje, naše kulturne historije i tradicije. Potekao je iz poznate hercegovačke, stolačke porodice Dizdar koja je iznjedrila možda i najveće ime bosanskog pjesničkog naslijeđa, te onda nije čudno što je i Hamid Dizdar išao putem kojim je išao, ostavivši trajan pečat u našem kulturnom naslijeđu.

Bio je službenik u Stocu, potom urednik sarajevskih listova “Slobodna riječ“, “Jugoslavenska pošta”, “Pravda”, “Gajret“, a nakon Drugog svjetskog rata direktor je Arhiva grada Sarajeva. Uređivao je časopise “Odjek”, “Vidik” i “Život”. Poeziju je počeo pisati kao socijalni pisac, a javio se u “Knjizi drugova” 1929. godine.

Prvu pjesmu objavio je u “Zagrebačkom ilustrovanom listu” 1925. Kao zasebna djela objavio je i “Narodne pripovijetke iz BiH“, “Ljubavne narodne pjesme iz BiH”, “Šaljive narodne pjesme”, “Muslimani i kršćani pod turskom vlašću u BiH”, “Bilješke o razvitku štampe u BiH”, “Obasjane staze”, “Proljeće u Hercegovini”, itd. Za svoj književni rad dobio je više priznanja. Umro je u Sarajevu 17. jula 1967. godine, piše Historija.ba.

Djela:
“Arabeske”, “Kasaba šapče”, “Zapisi u kamenu”, “Obasjane staze”, “Niko se ne vraća”, “Proljeće u Hercegovini”

Povezane objave

Back to top button