Na današnji dan rođen je veliki čovjek i glumac Zaim Muzaferija

Na današnji dan,  9. marta 1923. godine, u Visokom rođen je poznati bosanskohercegovački glumac Zaim Muzaferija. 

Filmski, televizijski i teatarski glumac, penziju je stekao kao profesor njemačkog i francuskog jezika. Preminuo je 5. novembra 2003. godine.

Muzaferija je ostvario više od  šezdeset uloga u filmu i televiziji.

Počeci njegovog glumačkog rada sežu još u gimnazijske dane kada je radio kao ‘šaptač’. Kasnije se opredijelio za režiju i režirao oko osamdeset pozorišnih komada u Amaterskom pozorištu Visoko.

Prvu nagradu dobio je na Prvom festivalu amaterskih pozorišta BiH u Travniku i to za režiju predstave Dnevnik Ane Frank. Nakon toga seli se u Travnik gdje je preuzeo tamošnje Amatersko pozorište.

U februaru 1961. godine ostvario je prvu filmsku ulogu u filmu Veljka Bulajića Uzavreli grad, gdje je imao epizodnu ulogu. Za ulogu u tom filmu nagrađen je specijalnom nagradom na festivalu u Puli.

Njegova glumačka karijera pretežno je protekla u epizodnim ulogama, ali one su ostavljale dublji trag negoli neke glavne uloge. 

Igrao je uglavnom rustične likove plemenite naravi, a posebno su se isticale nagrađivani filmovi  Praznik (1967) Đorđa Kadijevića i Mali vojnici (1968) Bate Čengića.

Za ulogu podvornika u filmu Stanica običnih vozova Nenada Dizdarevića dobio je 1990. Zlatnu arenu na Pulskom festivalu.

Posebno značajnu ulogu ostvario je u TV-drami Jagoš i Uglješa Bate Čangića, a najdraže su mu uloge bile u filmovima Žena s krajolikom Ivice Matića i Ovo malo duše Ademira Kenovića.

izvor: historija.ba

 

Prethodni članakBelma Zukić, direktorica JKP”Vodostan”- povodom 8. marta
Naredni članakU OŠ “Stari Ilijaš” promovisana knjiga “Tu, gdje rodih se”