KULTURA

Na današnji dan rođen je veliki Zaim Imamović

Za ljubitelje i poštovaoce bosanskog, ali i cjelokupnog muzičkog naslijeđa Balkana, 26. avgust ima specifičnu važnost, budući da je riječ o danu na koji je rođen čovjek koji je bio jedan od najzaslužnijih za postojanje i očuvanje onoga što danas prepoznajemo kao tradicionalnu sevdalinku.

Riječ je o Zaimu Imamoviću, pjevaču, kompozitoru i tekstopiscu, velikanu koji je nadahnuo generacije muzičara.

Zaim Imamović je rođen 26. avgusta 1920. godine u Mrkonjić Gradu.

Karijeru je započeo 10. aprila 1945. godine na Radio Sarajevu. Predstavio se s tri melodije: “Gledaj me draga”, “Mujo kuje konja po mjesecu” i “Konja vodim, pješke hodim”. Njegovi uzori su bili danas skoro zaboravljeni pjevači: Rešad Bešlagić iz Tuzle i Sulejman Džakić.

Čuvena je anegdota o čovjeku koji je, kupujući radio aparat u prodavnici u Zagrebu, napomenuo da bi htio kupiti radio, ali samo “ako u njemu pjeva Zaim”.

Izvodeći ih na radiju, i snimajući, Zaim je mnoge sevdalinke, kao što su “Mujo kuje konja po mjesecu”, “Od kad sam sevdah svez’o”, “Okreni se niz đul-bašču”, “Evo ovu rumen ružu”, i druge, spasio od zaborava, ali se istaknuo i pišući nove pjesme po uzoru na izvorni duh sevdaha, među kojima je jedna od najpoznatijih “Sve behara i sve cvjeta”.

A 6. aprila 1979. godine Skupština grada Sarajeva nagradila ga je Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva “za njegove stare izvorne bosanske narodne pjesme i za originalne interpretacije”.

Preminuo je 2. februara 1994. godine u Sarajevu.

Povezane objave

Back to top button