Na današnji dan rođen Rejhan Demirdžić

Doajen bh. glumišta, pozorišni, filmski, radijski i televizijski glumac Rejhan Demirdžić rođen je na današnji dan, 2. januara, prije 96 godina.

Prvi glumački nastup imao je u sarajevskom Narodnom pozorištu 1943. godine. Osim u sarajevskom Narodnom pozorištu glumio je u pozorištima u Šapcu, Titovom Užicu i Nišu u periodu 1945.-1955. godine, kada se vratio u Sarajevo.

Bio je veliki majstor glumačkog zanata; glumac koji nije imao svoj fah, već je mogao uspješno glumiti i mangupa i nacističkog oficira i bega i gradskog gospodina.

“Umjetnik mora dio sebe pokloniti svom pozivu – dio svog privatnog života i emocija. Za sebe mogu slobodno reći da sam pola svog života, svoje ličnosti, individualnosti, poklonio teatru. Zbog toga mi nikad nije bilo žao i kad bih bio u prilici da opet biram, izabrao bih glumu”, rekao je jednom Demirdžić.

Rejhan Demirdžić i Rudi Alvađ ostali su upamćeni po zabavnim emisijama Radija Sarajevo, gdje su igrali veoma popularne likove Uzeira i Momu, a po tim imenima su u narodu prozvani tada novosagrađeni, moderni neboderi u sarajevskom naselju Marijin Dvor.

Dobitnik je brojnih nagrada, a 1965. godine Grad Sarajevo mu je dodijelio Šestoaprilsku nagradu i ulicu u sarajevskom naselju Dobrinja.

Demirdžić je preminuo 22. augusta 1988. godine u rodnom gradu.

Prethodni članakOva godina bit će ključna za dovršetak izgradnje Koridora 5C
Naredni članakProglašena epizoda ‘Upozorenje’ za N. Grad, N. Sarajevo, S. Grad, Centar, Ilidžu, Vogošću i Ilijaš