Umjetnik koji je iza sebe ostavio veliku umjetničku zadužbinu, na današnji dan je rođen čovijek koji je imao je gordi glas, i snažnu ideju za očuvanje tradicijske pjesme Bosne i Hercegovine i u tome je uspio…

Safet Isović je rođen 8. januara 1936. godine u Bileći. Tokom Drugog svjetskog rata napustio je rodnu Bileću kao izbjeglica sa svojim roditeljima. Od tada je bio nastanjen u Banjoj Luci gdje je pohađao osnovnu školu.

Nakon završetka rata vratio se u Bileću gdje je upisao i maturirao gimnaziju, a potom upisao višu gimnaziju u Trebinju. Nakon šestog razreda preseljava u Slavonski Brod gdje je nastavio školovanje u gimnaziji “Zlatko Šnajder”. Bio je među najboljim đacima i završio veliku maturu 1955. godine. Iste godine je preselio u Sarajevo i počeo studirati na Pravnom fakultetu. U Sarajevu je, nakon doseljenja, proveo ostatak života.

U društvu svojih prijatelja je često pjevao stare sevdalinke koje nikad nije snimio.

Jedna od njih je “Na Ophodži prema Bakijama”, a volio je pjevati i vranjanski sevdah.

Isović je dobitnik brojnih nagrada, među kojima su Zlatni mikrofon, Estradna nagrada BiH, Estradna nagrada bivše Jugoslavije, kao i 35 zlatnih i srebrenih ploča.

Neki od njegovih antologijskih snimaka su: “Đul Zulejha”, “Boluje Hanka Prijedorka”, “Braća Morići”, “Djevojka sokolu zulum učinila”, “Grana od bora, pala kraj mora”, “Mujo kuje konja po mjesecu”, “Moj, dilbere”, “Kiša bi pala”, “Put putuje Latif-aga” itd.

Zahvaljujući Safetu, mnoge sevdalinke su ostale zabilježene za sva vremena kroz njegove audio i videosnimke.

Kroz dugu muzičku karijeru je sarađivao sa mnogim muzičarima, izvođačima i tekstopiscima kao što su Jozo Penava, Omer Pobrić, Ismet Alajbegović Šerbo i drugi.

Snimio je mnogo  pjesama u duetu sa popularnim izvođačima sevdalinke: Zaimom Imamovićem, Miletom Petrovićem, Bebom Selimović itd.

Pjevao je aktivno više od pola vijeka, a uprkos godinama, nije ga izdavao njegov kristalni glas.

Preminuo je 2. septembra 2007. godine, a dženaza je obavljena 4. septembra u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Share.

Comments are closed.