Na današnji dan rođen veliki književnik Charles Dickens

Na današnji dan rođen je Charles Dickens, istaknuti engleski književnik i pripovjedač.

Rođen je 7. februara 1812. u Landportu, Portsea, kao drugo od osmero djece Johna i Elizabeth Dickens. Otac mu je bio činovnik. Ubrzo nakon Charlesova rođenja porodica se seli u Norfolk Street, Bloomsbury, te kada mu je bilo četiri godine u Chatham, pa u Kent, gdje je boravio sve do svoje 11. Puno vremena je provodio vani, ali je i vrlo rado čitao, naročite romane Tobiasa Smolletta i Henrya Fieldinga. Kratko vrijeme u kome je otac radio kao činovnik u mornaričkom uredu za plaće (engl. “Navy Pay Office”), školovao se u privatnim školama.

Bio je drugo od osmero djece. Dok je još bio dijete, otac mu je zbog dugova dospio u londonski dužnički zatvor Marshalsea, pa je u 12. godini prekinuo redovno školovanje i počeo raditi kao pomoćnik u tvornici laštila, a potom i kao advokatski pisar i novinski izvjestitelj. Godina 1836. značajna je u piščevom životu; početkom godine izlazi mu prva knjiga, Bozove skice, u kojoj je sabrao sve književne tekstove što ih je do tada napisao.

Iste godine ženi se Catherinom Hogarth, kćerkom svoga prijatelja i novinskoga kolege. Izašao mu je i prvi mjesečni sveščić Posmrtnih spisa Pickwickova kluba, izvanrednog humorističnog romana koji je nastao kada je Dickens pristao napisati tekstove uz crteže karikaturista Seymoura o zgodama i nezgodama jednog sportskog kluba. Ovaj će roman u nastavcima autoru donijeti slavu.

Dickens je slikar engleskog srednjeg i nižeg građanskog staleža i osnivač socijalnog romana. Njegova djela odražavaju sklonost humoru i satiri, ali i primjesama romantičnog i sentimentalnog.

Svoja zapažanja i dojmove zabilježio je u putopisu engl. “American Notes for General Circulation”. U djelu je u nekoliko navrata oštro osudio robovlasništvo, koje je i ranije napao u djelu “The Pickwick Papers”. U New Yorku se zadržao mjesec dana, te je držao brojna predavanja. Često je postavljao i pitanje međunarodnog prava o autorstvu zbog svojih djela koja su objavljivana u američkim novinama. Po povratku u Englesku počeo je raditi na svojim božićnim pričama (1843. napisao je “A Christmas Carol”, 1844. “The Chimes”, a 1845. “The Cricket on the Hearth”).

Nakon što je kratko živio u Italiji (1844), putovao je u Švicarsku (1846) gdje počeo raditi na djelu “Dombey and Son” (1846–48). To djelo i “David Copperfield” (1849–50) učinili su značajan umjetički pečat u Dickensovoj karijeri i njegovi romani postali su ozbiljniji u temi i brižnije planirani od ranijih djela.

Dana 8. juna 1870. Dickens je u svom domu doživio moždani udar, nakon cijelog dana rada na djelu “Edwin Drood”. Nije se osvjestio te je sljedećeg dana 9. juna preminuo. Suprotno željama, nije pokopan u jeftinom, skromnom, i strogo privatnom pogrebu u katedrali u Rochesteru, već u Westminsterskoj opatiji.

Najpoznatija djela engleskog književnika su: “Velika očekivanja“, “Oliver Twist“, “David Copperfield“, “Božićna priča“, “Cvrčak na ognjištu“ i druga.

Izvor: Faktor

Prethodni članakOvog vikenda u Importanne Shopping Centru vakcinisano 529 osoba
Naredni članakGavran: Rast cijena povećao budžetske prihode