Na današnji dan rođena velika kantautorica Jadranka Stojaković

Jadranka Stojaković rođena je 24. jula 1950. godine u Sarajevu, gdje je i počela sa svojom muzičkom karijerom. Jadranka Stojaković je poznata bosanskohercegovačka kantautorica zabavne muzike i autorica brojnih urbanih šansona i šlagera intimnijeg muzičkog izričaja iz kasnih 1970ih i 1980ih godina. Tokom kasnih sedamdesetih počela se baviti obradom bosanskih sevdalinki starih gradskih ljubavnih pjesama, kao i obradom poezije srpske pjesnikinje Desanke Maksimović u novom muzičkom aranžmanu. Radila je i primjenjenu muziku za televiziju (Dječije emisije Televizije Sarajevo), te napisala uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Od 1988. živjela je u Japanu, da bi se u proljeće 2011. vratila u rodno Sarajevo. Nastupala je na mnogobrojnim festivalima i na istim osvojila mnogobrojne nagrade. Najpoznatije šansone su: “Sve smo mogli mi”, “Ima neka tajna veza”, “Muzika je svirala”, “Čarobnjaci”, “Tijesno doba”, “Na drumovima Srema”, “Vjerujem”, “Nedovršeni valceri”, “Što te nema”.Njene pjesme Sve smo mogli miŠto te nema, Čekala sam… nikada neće biti zaboravljene. Jadranka Stojaković je duže vrijeme bolovala od amniotrofične lateralne skleroze, a preminula je u banjalučkom Specijalnom centru “Ivan Pavao II” Dom za starije osobe.

Najpoznatija kantautorica iz BiH Jadranka Stojaković preminula je 3. maja 2016. godine, u 66. godini u Banjoj Luci.

Do rata je bila aktivna na muzičkoj sceni cijele bivše Jugoslavije, bila je poznata po svojim nastupima na kojima je istovremeno pjevala, svirala gitaru i usnu harmoniku. Dio života provela je u Japanu, tačnije 23 godine – gdje se, osim muzikom, bavila i slikarstvom. 

Njen značaj za historiju pop rock muzike Bosne i Hercegovine ogleda se u promociji pjevane poezije, akustične gitare i tradicionalnog bosanskog instumenta saza.

Prethodni članakNa Nišićima se srušila letjelica, poginulo dvoje ljudi
Naredni članakPrijedor: Obilježena 30. godišnjica zločina u logoru ”Keraterm”