BIH

Na današnji dan u Sarajevu uključena prva električna rasvjeta

Na današnji dan 1895. godine u Sarajevu je prvi put probno uključena električna rasvjeta. U probnom paljenju zasjali su električni fenjeri u Koševskoj ulici, Ćemaluši do Ferhadije i Čekrekčinici.

Nakon probnog, pravo električno osvjetljenje uvedeno je 1. maja 1895. na Apelovoj obali, zajedno sa pokretanjem prvog električnog tramvaja.

Sarajevo je električnu rasvjetu ulica, javnih objekata i stanova, a zatim i pokretanje industrijskih pogona dobilo prije mnogih evropskih gradova – Londona, Pariza, Ljubljane i 12 godina prije Zagreba.

Za osvjetljenje na ulicama u Sarajevu do 1895. godine koristili su se uglavnom fenjeri na ulje, ali po uzoru na ulice u New Yorku, austrougarska uprava u Sarajevu se odlučila na izgradnju prve električne centrale, a samim tim i električne rasvjete na ulicama.

Početkom 1893. godine počela je izgradnja centrale na Hisetima uz Miljacku. Električna centrala je bila obavezna da daje struju posjednicima kuća i stanarima onih ulica u kojima postoje vodovi i ukoliko radna sposobnost stanice to dopušta. Nakon 1. maja 1895. godine postavljene su instalacije u najvažnijim ulicama i objektima u gradu.

Povezane objave

Back to top button