VIJESTI

Na federalnim susretima dobrovoljnih davalaca krvi dodijeljeno 119 priznanja

Više od stotinu humanista okupilo se u Kladnju na 13. federalnim susretima dobrovoljnih davalaca krvi, koji su posvećeni humanim ljudima koji svakodnevno svojom krvlju spašavaju ljudske živote.

Humanistima iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine koji su krv darovali više od 50, 75 i 100 puta uručena su priznanja Zlatni znak, Srebreni znak i Srebrena plaketa.

Prema odluci Predsjedništva Crvenog križa Federacije BiH dodijeljeno je osam priznanja Zlatni znak. Riječ je o priznanju koje se dodjeljuje muškarcima koji su krv darovali više od 100 puta i ženama koje su krv dale više od 75 puta.

Priznanje Srebreni znak dodijeljeno je za 26 osoba. To je priznanje koje se dodjeljuje muškarcima koji su darovali krvi 75 i više, a manje od 100 puta i ženama koje su krv dale 55 i više, a manje od 75 puta.

Pored toga dodijeljeno je i 85 Srebrenih plaketa za muškarce koji su darovali krv više od 50 puta, a manje od 75 i ženama koje su dale krv više od 37, a manje od 55 puta, saopćeno je iz Crvenog križa Federacije BiH.

Crveni križ Federacije svake godine organizira susrete dobrovoljnih davalaca krvi kako bi se ukazalo na značajan doprinos dobrovoljnih i neplaćenih davalaca krvi u spašavanju života, ali i u cilju podizanja svijesti o potrebi za sigurnom krvlju i krvnim proizvodima.

Povezane objave

Back to top button