VIJESTI

Na prvi dan proljeća i Svjetski dan šuma nastavlja se akcija masovnog pošumljavanja

Akcija masovnog pošumljvanja šireg područja Kantona Sarajevo nastavlja se i s dolaskom proljaća, te počinje u utorak, 21. marta, na području Grdonja.

Istoga dana obilježava se i Svjetski dan šuma kako bi se skrenula pažnja na važnost očuvanja šuma koje zauzimaju više od jedne trećine kopna na planeti Zemlji.

„Kantonalno preduzeće ‘Sarajevo – šume’ i ovog proljeća nastavlja našu akciju masovnog pošumljavanja, a ona počinje simbolično na Svjetski dan šuma, a ujedno i prvi dan proljeća. Za ovaj dan planirano je da se posadi 1.425 sadnica, srazmjerno broju dana koliko je Sarajevo bilo pod opsadom tokom agresije u periodu od 1992 do 1996. godine. Ovo je na neki način aktivnost koja prethodi i sadnji više od 18.500 sadnica koje će biti sastavni dio Memorijalne šume, projekta koji će naše preduzeće raditi u saradnji s Fondom memorijala Kantona Sarajevo“, najavio je ministar privrede KS Adnan Delić.

Iz KJP „Sarajevo – šume“ i Ministarstva privrede pozivaju građane da učestvuju u sadnji ovih 1.425 sadnica i tako daju svoj doprinos pošumljavanju, ali i kulturi sjećanja na najdužu opsadu jednog grada u modernoj povijesti čovječanstva.

Iz Ministarstva privrede podsjećaju da je akcija masovnog pošumljavanja pokrenuta u proljeće 2021. godine, te da je cilj da ona postane tradicionalna aktivnost koja će se ponavljati svakog proljeća i jeseni. Tokom prethodne dvije sezone u okviru ove akcije pošumljena je površina od 42 hektara šumske goleti.

vlada.ks.gov.ba

Povezane objave

Back to top button