MAGAZIN

Na radost najmlađe teatarske publike: Mali MESS počinje u subotu!

Pod okriljem Internacionalnog teatarskog festivala MESS, program za najmlađe ljubitelje teatra, Mali MESS, počinje u subotu, 2. oktobra, a sve predstave će biti odigrane u Pozorištu mladih Sarajevo.

Mali MESS je i ove godine besplatan za sve mališane. Važno je naglasiti da je zbog trenutne epidemiološke situacije, broj besplatnih ulaznica ograničen, a mogu se preuzeti svaki radni dan od 10 do 18 sati u prostorijama MESS-a na adresi Maršala Tita 54/I. Direkcija apeluje na roditelje i mališane da tokom predstava obavezno nose maske kako bi zaštitili sebe i druge.

“Mali MESS je najveća radost Festivala i važno nam je što će se teatar vratiti i najmlađoj publici. Odgoj mladih kroz teatar, umjetnost i sve plemenite vrijednosti je ključ da sutra upravo oni, postanu pojedinci sa zdravim stavovima i mišljenjima, što je zapravo i jedna od glavnih misija samog festivala MESS i zbog toga nam je kontinuitet održavanja i Malog MESS-a uprkos svim okolnostima prioritet”, ističe Ira Isović, selektorica Malog MESS-a

Mali MESS ove godine otvara predstava “Dječak sa koferom“, predstava koju realizuje Malo pozorište “Duško Radović“ iz Srbije. Predstava se kao dominantnom temom bavi pitanjem nasilne migracije djece koja je sve više prisutna u savremenom društvu i ima za cilj da kod publike razvije empatiju prema raseljenim licima.

U ponedjeljak, 4. oktobra, mališani će imati priliku da pogledaju lutkarsku predstavu “Junaci Pavlove ulice“, Lutkarskog pozorišta Mostar. Legendarna priča o pitanju časti i hrabrosti, te želji za pripadanjem. Predstava pokušava progovoriti o uzaludnosti i izostanku smisla svake bitke koja znači nečiji život.

Također i narednog dana, Pozorište lutaka Mostar odigrat će predstavu “O nježnosti” koja govori o moći nježnosti da preobražava tragikomične situacije u katarzično teatarsko i ljudsko iskustvo. Bosansko narodno pozoriše iz Zenice 06. oktobra izvest će predstavu “Psić boje neba”, koja govori o univerzalnoj temi borbe dobra i zla.

Zatvaranje ovogodišnjeg Malog MESS-a će biti u online izdanju, a mališani će na Youtube kanalu festivala MESS, imati priliku da 7. oktobra u 12 sati premijerno pogledaju predstavu “Mali princ”, Otvori pRozorište kolektiva. Mali princ je posvećen djeci, roditeljima, bh. kolegama i kolegicama koji su sa timom Otvori pRozorišta dijelili magiju pričanja priča iz svojih domova za vrijeme lockdowna 2020. godine. Projekat je realiziran kroz Platformu MESS 60.

klix.ba

Povezane objave

Back to top button