ILIJAŠVIJESTI

Na Trgu Alije Izetbegovića održana Akademija povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici

Povodom 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice na Trgu Alije Izetbegovića u Ilijašu Organizacioni odbor manifestacije  “Dani sjećanja – SREBRENICA 11. juli 1995. godine” održao je još jednu Akademiju na kojoj su gosti bili Ramiz Salkić – potpredsjednik entiteta RS i Hasib Suljić, autor knjige “MALOLJETNIK NA PUTU SMRTI”.

Predsjednica Organizacionog odbora Manifestacije “Dani sjećanja Srebrenica 11. juli 1995. godine”, Alma Omerović, istakla je da je 11. juli dan koji je duboko i neprolazno uklesan u naša srca i sjećanja.

„Genocid u Srebrenici bio je rezultat namjernog plana smišljenog na najvišim nivoima. Nazivajmo to pravim imenom – GENOCID! Radovan Karadžić i Ratko Mladić su utjelovljenja najveće mržnje i zla. Njihovo zlo se ogleda kroz uništenje cijelih porodičnih loza. Sutra ćemo sa ovog trga ispratiti još 50 žrtava. Samo mi Bošnjaci  znamo kako je ukopati oca, sina, brata, djeda, amidžu i dajdžu više puta. Trećinu tijela jednom, trećinu drugi put, a trećinu možda nikad i ne nađemo. Vama zlikovci danas poručujemo, da je naša snaga prerasla vaše zlo i nećemo dozvoliti da dovršite svoje namjere koje i danas propagirate. Istina je naše oružje i na istinu ćemo vas podsjećati do Sudnjeg dana“ poručila je Omerović,  te dodala da Međunarodna zajednica nije pružila odgovarajuću zaštitu ljudima u takozvanim sigurnim zonama, koje su bile sve osim sigurne.

Također, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić u svom obraćanju govorio je o borbi za istinu o genocidu u Srebrenici i čuvanju sjećanja na nedužne žrtve koja je naša najveća ljudska obaveza.

„Općina Ilijaš, njene institucije i njeni građani već sedamnaest godina zaredom kroz manifestaciju ” Dani sjećanja – Srebrenica 11. juli 1995 godine ” obilježavaju ovaj datum kao podstrek svima nama i cjelokupnom čovječanstvu da ovaj dan bude dan sjećanja, dan opomene i dan odgovornosti za sve ono što smo radili i što radimo kada je u pitanju srebrenička tragedija i njene posljedice. Večeras ponovo svjedočimo o jednom vremenu – jednom periodu u kome su ubijani nedužni ljudi, u kojem je ubijana savjest čovječanstva, vremenu u kojem je trebalo nestati jednog naroda – Bošnjaka na prostoru Srebrenice, ali i na drugim prostorima Republike BiH kao i ovdje u Ilijašu. Hvala Bogu to se nije dogodilo odbranili smo državu BiH osigurali mir i budućnost za sve njene građane koja se jedino može graditi samo na istini i pravdi. Od toga perioda prošlo je 27 godina, 27 godina bola, tuge i borbe za istinu i pravdu, 27 godina nadanja da ćemo konačno pronaći sve posmrtne ostatke naših najbližih i najmilijih kao  i čekanja i očekivanja da će svi egzekutori biti privedeni pravdi i odgovarati za počinjene zločine“ rekao je načelnik Fazlić, te se zahvalio svima onima koji rade na čuvanju i promicanju istine o srebreničkoj tragediji, ali i svima onima koji se bore da se vrati život u Srebrenicu i da ona bude grad civilizacijskih poruka.

Općina Ilijaš ne samo kroz ovu manifestaciju nego i kroz značajne druge društvene i političke projekte daje svoj doprinos. Ove godine obezbjedili su i transferisali značajna sredstva za Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS – ured Srebrenica kao i stalnu finansijsku dotaciju Memorijalnom centru Potočari.

Jedan od učesnika ovogodišnje Akademije Hasib Suljić autor knjige “MALOLJETNIK NA PUTU SMRTI” ispričao je svoju priču da je kao dvanaestogodišnjak, agresiju na BiH dočekao sa svojom porodicom u rodnom mjestu Slatina, gdje ostaje do pada Srebrenice, jula 1995. Sa 12 godina, na put smrti kreće sa ocem Hasanom i ostalim rođacima i komšijama. Sa ocem se rastaje u ranoj fazi puta, gdje kasnije predstoji borba za preživljanje. Kroz put dug preko 100 kilometara prolazi kroz brojne zasjede, mijenjajući grupe ljudi sa kojim je imao različita iskustva. Nakon gotovo tri sedmice putovanja, na slobodnu teritoriju izlazi na područje općine Kalesija, u mjestu Memići, sa još četvoricom ljudi.

Drugi gost Akademije večaras bio je Ramiz Salkić – potpredsjednik entiteta RS. On je tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, početkom maja 1992. godine, zarobljen i odveden u logor u fiskulturnoj sali OŠ “Vuk Karadžić” u Bratuncu, kojeg su pobunjene srpske vlasti formirale za zlostavljanje, mučenje i ubistva Bošnjaka Bratunca. Nakon logora u Bratuncu prebačen je u logor u trening centru skijaškog kluba “Pale”. Razmijenjen je sa još 400 Bratunčana u naselju Vratnica, između Ilijaša i Visokog. Tokom maja mjeseca srpski pobunjenici i ekstremisti ubili su mu oca i dva brata. Nakon razmjene aktivno se uključio u Armiju Republike Bosne i Hercegovine, najprije u Visokom, a potom na području Drugog korpusa Tuzla. Tokom studija bio je aktivista više studentskih organizacija i predstavnik studenata u Naučno-nastavnom vijeću Filozofskog fakulteta u Tuzli. Nakon otpočinjanja procesa povratka na području Bratunca i Podrinja aktivno se uključio u ovaj proces i dao je svoj doprinos reintegraciji Bosne i Hercegovine. Oženjen je i otac troje djece.

Salkić je u svom obraćanju pričao o pripremi srpskih ekstremista za agresiju, o ličnom putu tokom progona, genocidu nad  Bošnjacima “sigurne zone” UN, trenutnom stanju Bošnjaka u entitetu RS, ali i o iskustvu i izazovima političkog djelovanja u entitetu RS.

“Ništa se nije dešavalo slučajno, pripremali su se da zauzmu cijelu teritoriju BiH, a u prvoj fazi da se zauzme teritoriji 50 km od Drine, kako bi se ukinula Drina kao granica” kazao je, između ostalog Salkić.

Umjetnički dio programa izveli su Hasija Borić pjesmu “Hatidža” i recital “Ne boj se, sine”, glumac Aldin Omerović -monolog iz predstave Gazi Husrev-beže ili Bukagije, te Hor „Preporod“ koji su izveli nekoliko ilahija.

Od prve godine pa do danas, pojedinci su dali nesebičan doprinos ovim aktivnostima. Organizacioni odbor donio je odluku da se Plaketom na simboličan način i zahvale pojedincima za bezuslovni doprinos. Plakete je načelnik Akif Fazlić uručio hrabroj majci Ramizi Gurdić, Nerminu Demiroviću koji je najzaslužniji za izgradnju Cvijeta Srebrenice u Ilijašu, JU KSC i Radio Ilijaš kao medijskoj kući, koja pruža podršku Manifestaciji od samog početka.

Također, općinski načelnik je dodijelio Zahvalnicu donatoru ove manifestacije koji je pomogao finansijski, a to je Dževad Halilović, vlasnik firme Tranzit.

Pripreme za kolektivnu dženazu u Potočarima za 50 žrtava genocida privode se kraju, a tabuti s posmrtnim ostacima žrtava nalaze se u Visokom odakle će sutra (8. jula)  krenuti tužna povorka. U 10:45 sati predviđen je prolazak i ispraćaj konvoja kroz Ilijaš.

Među 50 identifikovanih najstariji je Husein Krdžić koji je rođen 1936. godine, a smiraj će naći i tri dječaka koji su ubijeni kao maloljetnici i to Salim (Idriz) Mustafić 1979. godište, Elvir (Hasan) Muminović 1978. godište te Vahid (Nuris) Smajlović rođen 1978. godine.

Link sa snimkom cijele Akademije možete pogledati na našoj fb stranici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane objave

Back to top button