ILIJAŠ

Na Trgu Alije Izetbegovića u Ilijašu otvoren Festival muzike i folklora „Ljeto u BiH“

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić otvorio je ove subote na Trgu Alije Izetbegovića četvrti Međunarodni festival muzike i folklora “Ljeto u Bosni i Hercegovini” čiji je organizator Bošnjačka zajednica kulture “Preporod“ Visoko  u saradnji sa Evropskom asocijacijom festivala (EAFF), koja je partner UNESCO-a. Svoju narodnu kulturu i igračko umijeće pokazali su učesnici iz BiH, Rumunije, Poljske, Izraela  i dr.

-Ovo je druga godina otkad sarađujemo sa Općinom Ilijaš i zahvaljujem se na podršci i saradnji. Cilj Festivala je afirmacija Bosne i Hercegovine i njenih prirodnih ljepota. Cilj je i proširenje turističke ponude, kao i afirmacija, kako naših, tako i kulturnih vrijednosti drugih naroda. Mislim da će Festival ispuniti svoj zadatak i da će biti zadovoljni i posjetitelji i učesnici.  kazao je za Radio Ilijaš Mersed Šahinović, predsjednik BZK „Preporod“ Visoko.  

Pomoćnica načelnika u Službi za drušvene djelatnosti  Općine Ilijaš  kaže da je Festival dio niza kulturnih manifestacija organiziranih ove godine na ilijaškom Trgu.

-Izgradnja Trga Alije Izetbegovića otvorila je mogućnost organiziranja niza kulturnih manifestacija. Nakon uspješno organiziranih „Ilijaških dana“ , imamo zvanično otvorenje Međunarodnog festivala muzike i folklora. Nakon defilea učesnika kroz naše šetalište, uživamo u nastupima grupa iz šest zemalja, a zadovoljstvo je da je večeras sa nama i predsjednik BZK „Preporod“ BiH profesor Sanjin Kodrić. Imamo dovoljno razloga da svi uživamo u lijepoj večeri, navela je Zagorac-Jozić.

Predsjednik BZK „Preporod“ BiH Sanjin Kodrić  kazao je da ova institucija afirmira kulturu u svim oblicima.

-Bošnjačka zajednica kulture Preporod ima tradiciju dužu od sto godina i najstarija je ustanova kulture kod Bošnjaka, afirmira  kulturu u svim njenim oblicima. Folklor je početak kulture svakog naroda, ono što se nalazi u našoj tradicijskoj osnovi koji treba ne samo afirmirati nego pronaći i načine njegovog očuvanja u savremenosti i naći moduse pomirenja savremenosti  i tradicijskog naslijeđa. Ovo je sjajna manifestacija, gledamo folklor i tradiciju iz različitih zemalja sa više od 250 učesnika i zaista je važno da jedni druge upoznajemo kroz kulturu jer kultura i jeste ono što nas povezuje, kazao je profesor Kodrić.

Predstavnici zemalja učesnika uručili su prigodne poklone, koji prestavljaju njihovu zemlju,  načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću.

Na festivalu, koji se  održava od 19. do 24. jula, učestvuje  osam muzičkih i folklornih grupa sa 265 učesnika iz šest zemalja. Pored obilaska kulturno-historijskih i turističkih znamenitosti centralne Bosne, u programu je održavanje  tri koncerta -u Ilijašu (20. jula), Vogošći (21. jula) i u Visokom u okviru manifestacije “Visočko ljeto” 23. jula.

Povezane objave

Back to top button