Načelnik Akif Fazlić upriličio prijem za karatistkinju Eminu Brkić

Članica Karate kluba “Rašid Buća”-Ilijaš, Emina Brkić predstavljala je Univerzitet Sarajevo na Evropskom prvenstvu u Zagrebu u kategoriji borbe seniorke -68.kg. Na ovom prestižnom takmičenju Emina je ostvarila izvanredne rezultate za BiH, UNSA, Ilijaš i KK”Radi Buća” odnosno osvojila je srebrnu EVROPSKU medalju. Ovo je najveći uspjeh za ilijaški sport poslije rata i najveći sportski rezultat općenito što se tiče ženskog sporta u Ilijašu. Tim povodom,  načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić upriličio je prijem uz prigodan poklon za Eminu Brkić i rukovodstvo KK „Rašid Buća“ Ilijaš. Emina je prešla trnovit put do osvajanja ove medalje, ali kako ističe, i dalje je motivisana da niže sportske uspjehe, u nadi da će imati bolju finansijsku podršku uz zahvalnost Općini Ilijaš koja je i do sada pomagala shodno mogućnostima.

„Europsko prvensto u karateu brojalo je 404 univerziteta iz 36 zemalja Europe, preko 1300 takmičara koji su seniori i ozbiljni profesionalni sportisti. Prethodnih godina kada sam se takmičila govorili smo o sportskoj stipendiji koja je ove godine izostala. Dijelom zbog toga što nisam postigla određeni uspjeh na fakultetu. Nadam se da ću ubuduće imati tu vrstu podrške. Jer ipak treba razdvojiti formalno obrazovanje od sporta. Ja sam puno truda uložila u sport ove godine i zbog toga je izostao uspjeh na fakultetu. Nadam se da ću u budućnosti imati podršku u vidu te sportske stipendije koja je ozbiljna. Današnji prijem kod načelnika Akifa Fazlića je svakako jedna vrsta priznanja. I ranije sam imala podršku Općine Ilijaš, ali svakako mnogo znači kada neko prizna trud, rad i nagradi uspjeh”, kazala je Emina.

Emina ističe da će i dalje ulagati napore da njena karijera u svijetu karatea ide uzlaznom putanjom te da će uspjeti osvojiti i svjestke medalje.

„Karate je postao olimpijski sport i 2020. godine u Japanu će se održati Olimpijske igre na kojima će prvi put nastupiti i karatisti. Na neki način uspjela sam već ostvariti tu neke olimpijske bodove i nadam se ako Bog da, da će postojati bilo kakva šansa da odem na Olimpijadu i predstavim Bosnu i Hercegovinu i općinu Ilijaš”, istakla je Emina.

Načelnik Fazlić kazao je da današnji prijem predstavlja podršku, čestitku i zahvalnost za trud koji sportisti ulažu i postižu dobre rezulatete.

„Eminin uspjeh je izuzetno važan kako za nju, tako i za općinu Ilijaš jer promoviše ime naše Općine. Mi smo opredjeljeni da pomažemo sportiste i kroz budžet izdvajamo preko 170.000,00 KM za podršku sportu. Naravno, kada su u pitanju ovakvi pojedinačni rezultati potrebne su i dodatne finansije, za evropske medalje. Emina je jedna od kandidatkinja koja bi, kada bi se obezbijedile finansije i uslovi, vjerovatno mogla biti i na Olimpijskim igrama. Ovakve talente koji se mnogo odriču radi postizanja ovakvih rezultata, trebalo bi podržati i obezbijediti finansije i pronaći sponzore, kako bi ostvarili svoje snove, a to su evropske i svjetske medalje. Čestitam Upravi KK „Rašid Buća“ prije svega Raifu Bući, a svakako i rukovodstvu a posebno Emini“, kazao je načelnik Fazlić.

Namir Halilović sekretar u KK „Rašid Buća“ i jedan od trenera, Emini je dugogodišnja podrška, pored trenera Raifa Buće. Halilović je istakao da je Eminin lični uspjeh, izuzetan uspjeh i za Klub.

„Eminin rezultat je veliki uspjeh za Karate klub „Rašid Buća“, za općinu Ilijaš ali i BiH. Ne sjećam se da je neko i prije rata napravio ovakav rezultat kao što je Emina. Obradovala nas je i učinila ponosnim. Trudit ćemo se i dalje da Emini pružamo punu podršku, uz nju je kolektiv i zahvalni smo Općini Ilijaš što nam pruža podrušku. Očekujemo i svjetsku medalju“, kazao je Namir. 

Emina se zahvalila treneru Raifu Bući koji je godinama uz nju, treneru Namiru Haliloviću koji se brine o fizičkoj spremi, klupskim kolegama koji su bili neumorni i podržavali je, dolazili redovno na treninge kako bi imala dovoljno sparing partnera, fitnes klubu Ilijaš, Fitnes klubu No1, svojoj porodici, prijateljima i momku Ervinu.

Menadžment JU KSC i Radio Ilijaš upućuje čestitke Emini Brkić na postignutim rezultatima u nadi da će ispuniti svoj sportski san i osvojiti svjetske medalje.

Prethodni članakOdržana svečana sjednica OV Vareš povodom Dana općine Vareš
Naredni članakOpćina Ilijaš: prijem za hafiza Arifa Omanovića