Načelnik Fazlić i jerej Tanović obišli pravoslavno groblje i kapelu u Lješevu: Osuda čina skrnavljenja i brza sanacija objekta

Nakon što je psihički oboljeli  T.A. iz Lješeva izazvao požao u kapeli u pravoslavnom groblju u ovom mjestu  ovu lokaciju posjetili su  ilijaški jerej Božidar Tanović, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić te komandir PS Ilijaš Irfan Nefić.  Svi su osudili ovaj nemili događaj i kazali da je poštovanje vjerskih i svetih osjećanja svih koji u Ilijašu žive obaveza koje se svi moramo pridržavati.

-Nažalost desio se ovaj nemili događaj u kome je lice, iz samo njemu poznatih razloga, oskrnavio vjerski objekat jedne kapele i nažalost ružne stvari se dešavaju, mada ne možemo osuđivati ljude u globalu, nego su pojedinačni incidenti koje osuđujemo. Nadamo se da se ovo neće ponoviti i da ćemo nastaviti da gradimo lijep način života jedni sa drugima. Načelnik Fazlić je došao da zajedno obiđemo i da sagledamo nastalu štetu i najvio da će finansijski pomoći u saniranju nastale štete i  boljeg osiguranja kapelice, kazao je Tanović.

Načelnik Fazlić je poručio da je društvo obavezno da čuva vjerske objekte, posebno one  za koje su ljudi  duhovno vezani.

-Drago mi je što su vatrogasci i policija djelovali promptno, šteta nije velika, ali veća šteta se nanosi kada su u pitanju drušveni odnosi i mi ne želimo takve odnose, nego izgradnju društva koje će imati osjećaj i poštovati sve ono što se odnosi na identitet jednog naroda, u ovom slučaju srpskog naroda jer se incident desio u pravoslavnom groblju. Stoga će i Općina Ilijaš iznaći sredstva kako bi se što prije izvršila sanacija i ovaj objekat dodatno osigurao, poručio je Fazlić.

Podsjetimo, T.A. je pokušao zapaliti vatru i ugrijati se, ali vatra se proširila. Brzom intervencijom vatrogasaca, požar je brzo ugašen a počinilac smješten u psihijatrijsku bolnicu.

Prethodni članakNova takmičarska selekcija u Sportskoj akademiji Ilijaš
Naredni članakNakon duge pripreme, počinje nova atletska sezona za ilijaške atletičare