U kabinetnu općinskog načelnika Akifa Fazlića održan  je radni sastanak sa Adnanom Štetom ministrom Ministarstva saobraćaja KS i Selmirom Kovačom direktorom Direkcije za puteve KS. Sastanku je prisustvovala i Alma Omerović  predsjedavajuća OV Ilijaš, Aziz Fazlić pomoćnik načelnika u Službi za saobraćaj stambeno-komunalne poslove i građenje Općine Ilijaš i Alan Šerak općinski vijećnik.  Tema sastanka bila je analiza stanja realizacije započetih projekata, definisanje prioritenih projekata za narednu godinu i javni prevoz na području općine Ilijaš. Ministar Šteta je istakao da je zadovoljan dinamikom realizacije projekata u općini Ilijaš.

„Čast mi je i zadovoljstvo da sam danas u općini Ilijaš sa kolegom iz Direkcije za puteve KS zajedno sa načelnikom Fazlićem. Održali smo pozitivan i konstruktivan sastanak. Prošli smo kroz sve projekte koje radimo u 2021.godini. Moram kazati da dinamika ide zadovoljovajućim kriterijima. Završit ćemo sve što je planirano u ovoj godini. Međutim, ono što je bitno istaći jeste da smo na vrijeme u ovoj godini počeli planirati za iduću godinu. Mi smo se već danas dotakli određenih bitnih kapitalnih projekata za sljedeću godinu za općinu Ilijaš. Mi ćemo uvažiti sve ono što općinski organi kažu šta je bitno. Otvorili smo i dodatne dogovore oko javnog prevoza i situacija koje imamo a nisu baš najbolje za građane općine Ilijaš. Sljedeće sedmice ćemo imati i operativne sastanke sa predstavnicima da riješimo postojeće probleme“, istakao je ministar Šteta.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić zahvalio se ministru saobraćaja KS i direktoru Direkcije za puteve KS na ovom sastanku, na kojem se govorilo o značajnim temama i projektima.

„Željeli smo da izanaliziramo stanje realizacije projekata. Naravno da je ključni projekat rekonstrukcija regionalne ceste na potezu Malešići – Stari Ilijaš. Definirana je dinamika realizacije tog projekta. Očekujemo da će cesta i jedan trotoar biti završen praktično sa početkom jeseni i da će se preostali dio realizirati na bazi dodatne projketne dokumentacije koja je potrebna da se definiraju podzide na nekoliko poteza na ovom dijelu regionalne ceste. Također, realizacija lokalnih projekata koje sufinansira Ministarstvo saobraćaja KS i Direkcija za puteve KS idu svojom dinamikom. U ovoj godini su realizirani projekti rekonstrukcije cesta za Dediće i Široku njivu, završena je rekonstrukcija ceste na Vlaškovu i Hadžićima. Trenutno se realizira projekat rekonstrukcije ceste u naselju Srednje. Radi se o jednom velikom projektu koji ima finansijsku vrijednost od 400.000,00 KM. Očekujemo završetak tog projekta najkasnije u narednih mjesec dana. Ono što je jako važno jeste da smo pokrenuli pitanje novih projekata koji će ući u program realizacije za 2022. godinu.  Dakle, da se na vrijeme pripreme i projektne dokumentacije i sve potrebne dozvole za realizaciju tih projekata. Općina Ilijaš uvijek postavlja kao svoj ključni prioritet dalju rekonstrukciju regionalne ceste i ovim prioritetom smo definisali da je to Alića rampa – Gnionica.  Definisali smo i dva dodatna projekta a to su rekonstrukcija ceste na Vratuši, dužine 920 metara u MZ Podlugovi i izgradnja ulice od općine prema regionalnoj cesti koja treba da poveže grad sa još jednim izlazom. To su tri ključna prioritetna  projekta koji će biti definisani programom Direkcije i Ministarstva saobraćaja KS ali i Općine Ilijaš za 2022. godinu“, kazao je načelnik Fazlić

Načelnik Fazlić je istako da se razgovaralo  i o operativnim stvarima koje su vezane za javni prevoz i priča koja se otvorila o uvođenju željeznica kao prevoznika. Načelnik Fazlić će sutra održati sastanak sa predstavnicima Željeznica F BiH. Pitanje javnog prevoza i izgradnja saobraćajne infrastrukture jeste jedno od prioriteta kojima će se Općina Ilijaš baviti u narednom periodu.

Share.

Comments are closed.