Načelnik Fazlić učestvovao na radnom sastanku sa predstavnicima sarajevskih općina i premijerom KS Nihadom Uk

Općinski načelnik Akif Fazlić učestvovao je na radnom sastanku sa predstavnicima osam sarajevskih općina te zamjenikom gradonačelnice Harisom Bašićem, a koji je organizovao premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk.

Tokom sastanka svi načelnici su iznijeli najveće probleme u funkcioniranju njihovih lokalnih zajednica, te prijedložili konkretne načine za njihovo prevazilaženje. Među ostalim, akcent su stavili na probleme s prostornom dokumentacijom i urbanističkim planiranjem, primjenu Zakona o lokalnoj samoupravi, nejasne nadležnosti između različitih nivoa vlasti, pitanja komunalne infrastrukture i djelovanja komunalnih preduzeća, nemogućnosti gradnje zbog različitih vrsta zabrana i čitav niz dugih pitanja.

Kako je istakao premijer Uk, namjera mu je da ovakvi sastanci budu redovni i trebali bi se održavati svaka tri mjeseca. Svaki od njih bit će posvećen određenoj temi, a na njima će, osim premijera i načelnika, biti prisutni i resorni ministri, te predstavnici nadležnih općinskih službi. U međuvremenu, premijer Uk je najavio pojedinačne sastanke sa svim načelnicima općina u Kantonu na kojima će se detaljnije govoriti o konkretnim projektima u svim lokalnim zajednicama. Svi učesnici sastanka su iskazali spremnost da čvršćom saradnjom i češćim kontaktima riješe pitanja koja su dugo stajala po strani, kako bi se općine, grad i kanton što brže razvijali.

Prethodni članakPredstavnici općina održali sastanak sa ministrom privrede Kantona Sarajevo
Naredni članakOtvoren 34. internacionalni sajam knjiga: Bogat program i raznolika ponuda