Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić upriličio je prijem za učenike OŠ “Hašim Spahić” koji su osvojili mnogobrojne nagrade na internacionalnom lokalnom takmičenju na engleskom jeziku.

Prijemu su prisustvovali i direktor OŠ “Hašim Spahić” Nihad Salkić, nastavnica engleskog jezika Azemina Habibić, te pomoćnica načelnika u službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac – Jozić.

Takmičenje je održano proteklog mjeseca, a OŠ “Hašim Spahić” predstavljali su Amra Abaz, Berna Šerak, Almina Ganić, Damir Hindija, Nedreta Hasanspahić i Iman Masnopita. Ilijaški učenici su osvojili pet bronzanih, tri srebrene i pet zlatnih medalja, kao i pehar za drugo mjesto u ekipnoj kategoriji.

Na takmičnju je učestvovalo preko 100 djeca od devet do 16 godina. OŠ “Hašim Spahić” predstavljali su učenici podijeljeni u dvije kategorije, mlađa kategorija od devet do 11 godina i starija kategorija od 11 do 14 godina. Takmičenje je u potpunosti bilo na engleskom jeziku i sastojalo iz pet različitih oblasti i to ekonomija i biznis, art dizajn, tehnologija, kultura te društvene nauke, a opšta tema ovogodišnjeg takmičenja je bila inovacija.

Učenici su dobrim rezultatima osigurali plasman na svjetsko takmičenje u Cambridgeu u mjesecu maju ove godine. Za to takmičenje je neophodna kotizacija, pa se Općina Ilijaš pobrinula da nagrade budu u vrijednosti uplate za učešća na takmičenje.

Načelnik je poželio dobrodošlicu gostima i čestitao na ostvarenom uspjehu.

“Impresionira me vaša smjelost da se takmičite i javno nastupate. Većina populacije se plaši javnog natupa, a vi prezentirate znanje kroz javni nastup i time gradite sebe i pozitivno predstavljate vašu nastavnicu, direktora, školu i općinu. Današnji prijem i nagrade koje smo vam uručili želim da budu satisfakcija za buduće rezultate. Očekujem od vas da nas kvalitetno predstavljate i na narednom takmičenju. Moja pomoćnica i ja pomno pratimo rad svih onih koji se ističu. Općina Ilijaš podržava  obrazovanje, kulturu, umjestnost i sport, te mlade i djecu koji se nalaze u sferi tih interesovanja”, rekao je načelnik Fazlić.

Učenica Amra Abaz se zahvalila načelniku na prijemu i podršci koju im je ukazao.

“Željela bih se zahvaliti na prijemu jer nema svako priliku koju smo mi danas dobili. Zahvaljujem se i pomoćnici načelnika, direktoru škole, našoj nastavnici i ostatku škole čija podrška ni u jednom trenutku nije izostala. Takmičenje je bilo izazovno, niti jedan javni natup nije lak, pogotovo na stranom jeziku među mnogo nepoznate djece i na velikoj bini. Podrška naših prijatelja, nastavnika i roditelja nas je gurala naprijed. Najveću zahvalu želim uputiti našim roditeljima, jer su oni prvi primjetili naš talent i prvi nas podržali te izdvojili novac, iako im se to možda i nije uklapalo u kućni budžet. Mi se aktivno spremamo za globalno tačkmičenje u mjesecu maju. Sigurna sam da nećemo iznevjeriti vaše povjerenje i finansijsku podršku koju ste nam pružili. Pored mnogobrojnih iskustava i nagrada koje smo dobili najveća nagrada sa ovog takmičenja je ojačano prijateljstvo i timski duh. Takmičenje se realizovalo u timovima što znači da smo trebali mnogo međusobno komunicirati, te smo se na taj način međusobno zbližili i upoznali”, kazala je Abaz.

Nastavnica Azemina Habibić je posebno ponosna na svoje učenike i pruža im podršku za naredno takmičenje.

“Izuzetno sam zadovljna uspjehom na ovom takmičenju. Takmičenje je bilo prilika da djeca pokažu svoje znanje, kreativnost i sposobnost, a sve to utkano kroz engleski jezik. Učenici su dobili satisfakciju za svjetsko, odnosno globalno takmičenje u maju ove godine i već se vrijedno spremaju. I dalje rade timski iako će naredno takmičenje biti individualno. Pozitivno su zaraženi, zajednički se spremaju i pomažu, naravno uz moju pomoć. Nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti vidjeti svjetla Londona i otići zapravo tamo gdje zaslužujemo da budemo, a to je na takmičenju uživo na Cambridge”, kazala je Habibić.

Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac – Jozić je iskazala zadovoljstvo što u svome radu ima priliku upoznati izuzetne i uspješne mlade ljude i djecu sa područja općine Ilijaš.

“Čestitam vam na trudu i hrabrosti da se prijavite na ovo takmičenje i ostvarite uspješne rezultate. Vi ste svijetao primjer i motiv vašim kolegama i kolegicama da više rade i uče. Zadovoljstvo mi je da se kroz ovaj posao imam priliku družiti sa najuspješnijim mladim ljudima i djecom u Ilijašu. Izuzetno sam ponosna na sve njih i uvijek kažem da Ilijaš ne treba brinuti za svoju budućnost jer ima izvrsnu mladost”, kazala je Zagorac – Jozić.

Direktor OŠ “Hašim Spahić” Nihad Salkić također je čestitao ulčenicima i poručio da iskoriste prilike koje nudi globalizacija i pristup internetu.

“Čast mi je i zadovoljstvo što sam prisustvovao današenjem prijemu učenika kod načelnika i što sam direktor škole koju ovi učenici pohađaju. Učenicima još jednom čestitam na uspjehu i rezultatima, a kolegici Azemini što ih je predvodila. Učenicima želim poručiti da više nije važno gdje živite, jer u današnje vrijeme pristup podacima je omogućen bilo da se nalazite u Ilijašu ili New Yorku. Globalizacija je učinila lako dostupnim pristup internetu, a time i način da dođete do korisnih informacija. Drago mi je što ste svoje vrijeme iskoristili da naučite nešto novo, da učestvujete na takmičenjima i reprezentativno predstavljate sebe, svoje roditelje, našu školu i općinu”, rekao je Salkić.

Share.

Comments are closed.